Борисов опроверга сам себе си: Не, няма да се кандидатирам за президент!

0
Отрече се от думите си с пост във Фейсбук
Отрече се от думите си с пост във Фейсбук

Ако не поемат управлението със 165 депутати, това са страхливци, бъзльовци и безотговорници, обобщи премиерът в оставка

Бойко Борисов ще влезе в президентската битка, ако има служебно правителство. Това стана ясно от негово изявление при изписването му от болница "Софиямед", където той се появи подпрян на рамото на лекуващия си лекар.

На въпрос дали ще участва в президентския вот наесен той отговори еднозначно: "Естествено".

Малко по-късно Борисов се отрече от думите си с пост във Фейсбук и написа следното: "Не, няма да се кандидатирам за президент! Ако оставят Радев да се бие на политическата сцена вместо тях, сме готови да сме категорични опоненти и на този кабинет на задкулисието и да се срещнем на нови избори, когато и да са те!Ако партиите, които днес демонстрират огромно мнозинство в парламента, не направят правителство, а вкупом изтичат при президента Радев, за да им направи служебен кабинет, това ще бъде проява на безотговорност и страх.Задкулисните договорки вече прозират зад необяснимите монолитни гласувания в парламента. Омразата, която днес ги обединява, обаче върши работа за кратко. След това е необходимо да покажат своя капацитет. Ние, за разлика от хората на задкулисието, ще проведем официални разговори за подкрепа на предложеното от нас правителство. Преговорният ни екип ще действа конструктивно, защото успехът на изборите и огромното доверие, което ни беше гласувано на вота, ни задължава да бъдем максимално отговорно към държавата."

ГЕРБ ще изпрати официално писмо до Демократична България, за да се чуе окончателното мнение на коалицията дали ще подкрепи кабинета на ГЕРБ.

"Защото много ми е странно как тази уж дясна партия, те (ДБ) са на практика най-левите в момента, изведнъж започна да харесва и е готова без никакви претенции за нищо да подкрепи Слави Трифонов", коментира театрално пред журналисти Борисов.

ГЕРБ ще изпрати на преговорите "най-доброто, което имаме". Днес в преговорния екип ще са Даниел Митов, Томислав Дончев и председателят на СДС Румен Христов. "Да видим ДБ какво не им харесва на тези хора". Утре предстоят преговори с "Има такъв народ" и ГЕРБ изпраща Даниел Митов, Любен Дилов - предложен за министър на туризма, и Калин Вельов - номиниран за министър на културата.

Ако не получи подкрепа, ГЕРБ ще върне мандата най-късно в петък сутринта."Ако не поемат управлението със 165 депутати, това са страхливци, бъзльовци и безотговорници", обобщи Борисов.

За дружбата си с шоумена той разказа, че двамата с лидера на "Има такъв народ" отивали на кино, когато срещнали Иван Костов със съпругата му. Костов поел ръката на Борисов, но отказал да се здрависа със Слави Трифонов.

"Иван Костов е твърд човек, аз много го уважавам. Той не обича хората. Колкото и протести да имаше, той нямаше да им обърне внимание", коментира Борисов.

"Партията на Иван Костов днес безусловно, каквото и да правят, подкрепят тази партия на Слави Трифонов, а не най-голямата европейска призната партия от всички - партията на ГЕРБ. До вчера те бяха чалгари за тях, изведнъж отиваме безусловно, да са те, да не са ГЕРБ. Ние това искаме да се запомни за историята и както видяха, блъфират с "Росенец", но ние ги подкрепяме за "Росенец", не само подкрепяме, а и внасяме", допълни Борисов.

Той обясни, че е сърбал попарата на Христо Иванов, когато ГЕРБ сменил по негово искане шефа на Софийския градски съд, ВКС, тогава всичко било добре. Но когато Иванов заявил, че иска да е главен прокурор, нещата се объркали. "Те са хора на задкулисието. Да съм бил умен, да съм ги записал. Само че съм бил коректен, бил съм нормален и такъв ще остана", заяви Борисов.

На въпрос дали се готви управление на задкулисието премиерът в оставка отговори категорично: "Естествено! Как д-р Симидчиев, който беше в моя съвет, беше подкрепен изведнъж от всички. Аз съм участвал в правене на правителства, в правене на комисии. Там се сяда и се казва: Ние ще ви подкрепим за здравната, ние ще ви подкрепим за правната"... Сиреч тези партии, след като такова брутално мнозинство има в момента - 165 души, и за всички постове категорично монолитно гласуваха, явно са се провели разговори".

Без да е питан директно за смяната в бордовете на държавните предприятия, Борисов обясни, че подмяната върви от февруари и сега "просто дойде този срок".

За Нинова и обвиненията, че Борисов и Сергей Станишев задкулисно са се опитали да я свалят, той коментира: "Аз за нея мра."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари