Борисов: Изпреварили сме Румъния, дори в борбата с корупцията

0
Премиерът на няколко пъти подчерта, че прокуратурата е независима и доказателство за това са делата срещу Цветан Цветанов
Премиерът на няколко пъти подчерта, че прокуратурата е независима и доказателство за това са делата срещу Цветан Цветанов

Радвам се, че сме изпреварили Румъния във всяко едно отношение - борбата с корупцията, данъците, усвояването на евросредствата, обяви днес по "Нова телевизия" премиерът Бойко Борисов. Според него България вече е минала през периода, когато политици са "били влачени с белезници" и показвани по телевизиите.

Премиерът на няколко пъти подчерта, че прокуратурата е независима и доказателство за това са делата срещу Цветан Цветанов. "Как ще го изберем ние Цацаров, избра го ВСС. Ако го бях избрал аз, щеше да е страхлив, а не да съдят Цветанов", обобщи Борисов.

Той допълни, че лесно могат да се започнат дела срещу бившите премиери Пламен Орешарски и Сергей Станишев, но при липса на сериозни доказателства за престъпления от тяхна страна това ще е лов на вещици. Премиерът подчерта, че най-материалният израз за борбата с корупцията са повишените приходи в бюджета.

"Какво да направи Цацаров, за да покаже, че е независим, да дойде да ни задържи? Главният прокурор в България не е подчинен на никого", повтори още веднъж Борисов. По повод ежеседмичните срещи с главния прокурор премиерът каза, че на тях присъстват още министрите на финансите и вътрешните работи, полицията, всички служби на МВР, като се обсъжда борбата с контрабандата. Съдебната реформа не е на Христо Иванов, а на цялото правителство, наблегна Борисов.

Борисов подчерта, че този ВСС се компрометирал и за това се предлага разделянето му на две колегии (съдийска и прокурорска), които да се събират само за решаване на важни въпроси. Премиерът посочи, че не е допустимо държавата да търси сметка за изхода от определени дела, но това е напълно нормално да се върши от инспектората на съдиите. Обобщавайки мащаба на съдебната реформа, Борисов завърши, че може да се смени и Конституцията, ако се налага.

ДПС щяла да стане приемлива за разговор след раздяла с Пеевски
На въпрос за отношенията между ГЕРБ и ДПС премиерът каза, че партията ще стане приемлива за разговори, когато се отърве от Делян Пеевски. Според него дотогава е достатъчно да им кажеш "Добър ден", за да си навлечеш пасиви.

Борисов сериозно се разгневи на въпрос за медийния комфорт, който получава от изданията на депутата. Той призова Пеевски изданията му да пишат само лоши неща, както прави "Нова телевизия", собствениците на която според него имали връзки с ДПС и БСП.

Според Борисов Патриотичният фронт, Реформаторският блок и АБВ трябва да благодарят на ДПС за подкрепата на техните депутати за плоския данък, защото тя е спасила правителството.

Коментирайки предложението от президента въпроси за референдум, Борисов обяви, че те са хубави. Той обаче уточни, че прагът за валидност на референдумите остава висок, за да се избегнат допитвания до народа по популистки теми. "Ако има нисък праг, референдумите ще се използват за политика, има толкова много популистки партии", обяви премиерът. Той призова авторите на различните законопроекти, които предлагат варианти за справяне с проблема с многото адресни регистрации с цел изборни манипулации, да ги обединят в един закон, който да се гласува и да се реши проблемът.

Няма да има смени на министри и изненади при кандидат-кметовете
В отговори на въпроси премиерът обяви, че няма да сменя министри. Лиляна Павлова пък не била готвена за кмет. Лидерът на ГЕРБ обяви и номинациите на партията за основните градове. В София, Варна, Бургас и Пловдив ще се явят сегашните градоначалници Йорданка Фандъкова, Иван Портних, Димитър Николов и Иван Тотев.

За сто и първи път обяви, че няма да става президент
"17 години ме питат кога ще ставам президент, три пъти имаше избори - не се кандидатирах. Сто пъти казах, че няма да се кандидатирам, и сега пак го повтарям", каза Борисов. Той увери, че единственото му желание сега е "да си ми върви правителството". Попитан за времето, в което вече няма да е премиер, Борисов обяви: "Аз работя по 22 часа на ден. Още три години с това темпо и няма да ми се гледа работа."

Орешарски и Чобанов репетирали с Общинска банка за КТБ
Попитан как приема твърденията, че в ситуацията около КТБ държавата работи на страната на Пеевски, Борисов обяви, че, откакто е на власт, е направено всичко да се изплатят парите на вложителите и държавата да си получи парите.

Според него предвид авторитета на фирмата, наета да разследва всички подробности около фалита на КТБ, в най-лошия случай държавата ще загуби 860 млн. лева. Премиерът обеща, че до няколко месеца нейното разследване ще покаже дали Цветан Василев или Делян Пеевски са раздали повече съмнителни кредити.

Борисов уточни, че като премиер се е виждал четири пъти с Цветан Василев, като посочи три от поводите - асфалтирането на двора на френската гимназия, за спасяването на "Ботев" - Пловдив, и покрай изявен интерес от германски инвеститори. Толкова му били и срещите с Делян Пеевски - основно за да обсъждат проекти в смесените райони.

Връщайки се към съдбата на КТБ, премиерът посочи, че вината за нейния фалит е на бившия премиер Пламен Орешарски и неговия финансов министър Петър Чобанов. "С Общинска банка Орешарски и компания направиха репетиция за КТБ, но удържахме. Прокуратурата работи по установяване на виновни, надявам се, че тях двамата ги проверяват за бездействието", обобщи Бойко Борисов.

Борбата с контрабандата не била временна, на държавата й се усладили приходите
Тръгвайки от въпрос за изводите на лабораторията на Иван Костов за ощетяването на държавата от "Лукойл", Борисов обяви, че в бюджета са събрани над 2 млрд. лева повече, основно от борбата с контрабандата и с корупцията. Той увери, че на граничните пунктове видеонаблюдение няма само в тоалетните.

"В пъти се вдигнаха приходите от алкохол, консумацията на бира скочи с 30% през зимата. Искам да уверя контрабандистите, че не е временно, много ни се услади, защото влизат милиарди", каза Борисов. Той подчерта, че ръстът на икономиката е над 2%, като идват все повече инвеститори и се разкриват работни места.

Ромският проблем можел да се реши само със спазване на закона
Според Борисов единственото решение на ромския въпрос е спазването на закона. "Да ги избием - не може, да ги изселим - не можем, да им направим жилища - няма пари, да се толерира този начин на живот - не може, така сме живели от векове. Те трудно искат да учат и да се интегрират, като численост нарастват", така премиерът описа ситуацията.

По повод случая Игнатиево Борисов подчерта, че не трябва фокусът да е върху това, че приходи за милиони се укриват от роми. "Бояна, Драгалевци, Симеоново също има огромни къщи на социално слаби хора", посочи премиерът.

Според него два имота с две къщи в Игнатиево вече са запорирани. Борисов смята, че този път ще се стигне до конфискация. В отговор на въпрос премиерът каза, че редовно следи какви гласове получава ГЕРБ от ромските махали. "Има огромни гета, където сме трети или четвърти", обяви Борисов.

Той уточни, че когато говори за турците и ромите, е внимателен, защото е "отговорен човек". "Знам, че мога много бързо, за един час, да стана Ратко Младич на Балканите. Аз съм внимателен", допълни премиерът.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари