Борис Джонсън отказа на Шотландия втори референдум за независимост

0
Референдумът не може да се проведе без съгласието на правителството на Обединеното кралство
Референдумът не може да се проведе без съгласието на правителството на Обединеното кралство Снимка: Getty Images / Guliver

Британският премиер Борис Джонсън писа до първия министър на Шотландия Никола Стърджън във вторник, отказвайки искането ѝ да бъде предоставено правомощието за провеждане на нов референдум за независимост на Шотландия.

Референдумът не може да се проведе без съгласието на правителството на Обединеното кралство, пише Ройтерс. Стърджън писа до Джонсън през декември с молба да получи правомощия от Лондон за провеждане на референдум от властите в Единбург.

„Не мога да се съглася на всяко искане за прехвърляне на властта, което би довело до по-нататъшни референдуми за независимост“, пише Джонсън в писмо, което публикува в Twitter. Той припомня на Стърджън, че тя се е съгласила референдумът през 2014 г., в който шотландците избраха да останат в Обединеното Кралство, да бъде вот „веднъж на поколение“.

„Поредният референдум за независимост ще продължи политическата стагнация, която се наблюдава в Шотландия през последното десетилетие ... време е всички да работим, за да обединим цялото Обединено кралство", се казва още в писмото на Джонсън.

Веднага след това Стърджън туитна, че торите се опитват да "отрекат демокрацията". И каза, че шотландското правителство ще изложи своя отговор и "следващи стъпки" преди края на месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари