Бонония оживява

3
Римски фестивал ни връща в някогашния град Бонония
Римски фестивал ни връща в някогашния град Бонония

Римски фестивал ни връща в някогашния град Бонония

Късноантичният римски фестивал ще пресъздаде историческата атмосфера на някогашния град Бонония (римското наименование на Видин), съобщиха от Община Видин. Събитието ще бъде официално открито от 10:30 ч. в Крайдунавския парк, в близост до крепостта "Баба Вида“ и Розариума.

Най-вълнуващата атракция за всички присъстващи ще бъде акостирането на реконструиран римски кораб, тип "лусория“, на Дунавския бряг (около 16:30 ч. при Градския плаж). 

Атрактивният плавателен съд е с международен екипаж от над 7 държави и започва своето пътуване по река Дунав от средата на месец юли тази година. Лусорията представлява реплика от IV в., изградена през последните 2 години от екип от професионалисти и доброволци по метод, максимално близък до този, който са използвали самите римляни.

Фестивалът цели да представи на всички зрители значимото наследство от онази епоха, въвличайки ги в римския бит, култура, традиции и занаяти. Любителите на зрелищни сцени ще могат да се насладят и на епичната битка между римските легиони и варварските наемници.

Събитието се организира от Национален туристически клъстер "Българският пътеводител“, Асоциация на Дунавските общини "Дунав“ и Център за интерпретиране на наследството, с участието на групи за исторически възстановки и с любезното домакинство на Община Видин.

Описаните инициативи са част от дейностите по проект Living Danube Limes - Валоризиране на културното наследство и насърчаване на устойчивия туризъм чрез съживяване на общото наследство по Дунавския лимес като основа за културен маршрут, финансиран по Програма за транснационално сътрудничество "Дунав 2014-2020“, в който Регионален исторически музей - Видин е асоцииран партньор.

Римското наследство е част от историята и развитието на целия Дунавски регион. Неговата археологическа и туристическа стойност могат да послужат както за свързваща сила между съвременните съседни държави по поречието ѝ, така и за постигане на социален и икономически ръст в борбата със свиващите се процеси.

Благодарение на проект Living Danube Limes Бонония е избрана за пилотен обект за България и включена в мрежата на Дунавския лимес, осигурявайки ѝ допълнителни геофизични проучвания и реконструкция с виртуална реалност (с включване в специализиран уебсайт и мобилно приложение).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари