Болниците в Русе преобразуват отделения, за да поемат плановите операции

0
Отделенията са дезинфекцирани и са взети всички мерки, уверяват от "Медика" и "Канев"
Отделенията са дезинфекцирани и са взети всички мерки, уверяват от "Медика" и "Канев" Снимка: Dunavmost

Отделенията са дезинфекцирани и са взети всички мерки, уверяват от "Медика" и "Канев"

Болниците в страната са в подготовка да се върнат към нормалния си ритъм на работа след заповедта на министъра на здравеопазването за възстановяване на плановия прием. Вече започна дезинфекция на отделенията. Но тъй като разпространението на коронавируса продължава, а е възможно да има и трета вълна, в заповедта се определя и брой на леглата за всяко лечебно заведение, които се пазят за пациенти с COVID-19, информира БНТ.

Броят на пациентите с КОВИД значително намалява. В триажните пунктове на университетската болница „Медика" в Русе през тази седмица само 4 души са потърсили помощ.

Алис Муртезова - административен директор на УМБАЛ "Медика" каза: "В отделението 24 от пациентите са с усложнения и са в КОВИД-реанимацията, а 13 са в отделението за неусложнени пациенти".

А разкритите легла само за неусложнени пациенти са били 101. През това време пациенти с проблеми, които могат да бъдат отложени, трябваше да изчакат.

"По-голяма част от тези легла ние вече ги преструктурирахме отново, направихме пълна дезинфекция на помещенията и на цялото оборудване… Имаме и много пациенти, които идват след ковидни усложнения", допълни Алис Муртезова.

В другата университетска болница в Русе - „Канев" също започна преструктуриране на отделенията. И уверяват, че са взети всички предпазни мерки.

Д-р Огнян Лечев - специалист УНГ каза: "Нашето отделение беше КОВИД. Мина необходимата дезинфекция за 48 часа и сега работим вече като Ушно отделение… Има много хора, които чакат. И ще им се обадим вече да дойдат да ги плануваме за операция".

С 10-15% намалява и заетостта в КОВИД отделенията в многопрофилната болница в Ямбол. Затова лекарите са доволни, че могат да се върнат към нормалната си дейност. А директорът на болница очаква да има добра координация с личните лекари, със специалистите от доболничната и болничната помощ, за да се ускори процесът и пациентите, които имат нужда, да получат своевременно грижи.

Д-р Димитър Рунков - директор на МБАЛ „Свети Пантелеймон" - Ямбол заяви: "Отделения в болницата, имат физическата готовност, имат материалната база. Всички колеги са здрави, слава Богу, с изключение на част от персонала на Ушно отделение, което обаче продължава своята дейност... Така че чакаме си болните".

От болниците гарантират, че при трета вълна на коронавируса имат опита и готовността по най-бързия начин отново да сформират екипите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари