Болниците в Пловдив ще пазят свободни легла за спешни пациенти

0
Целта на новата организация е линейките с тежко болни пациенти с коронавирус да не обикалят здравните заведения, за да търсят свободни места
Целта на новата организация е линейките с тежко болни пациенти с коронавирус да не обикалят здравните заведения, за да търсят свободни места Снимка: БГНЕС

Всяка болница в Пловдив и региона ще пази свободни легла само за пациенти, които се хоспитализират от Спешна помощ, реши областният медицински щаб.

Целта на новата организация е линейките с тежко болни пациенти с коронавирус да не обикалят здравните заведения, за да търсят свободни места. Решението беше взето след два поредни случая, в които спешните екипи с часове търсят къде да настанят болни, при наличието на 1100 COVID легла в областта, информира БНТ.

Свободните легла в болниците, които ще се пазят за хоспитализирани от Спешна помощ, ще бъдат както за пациенти с доказан COVID-19, така и за съмнителните случаи с изявена клинична картина. Във всяко здравно заведение броят на леглата е различен.

Дани Каназирева - областен управител на Пловдив и председател на Областния кризисен щаб: To е пропорционален процента, съобразно разкрития брой легла, съвсем малко са леглата, които отделяме, защото за щастие нямаме и покачване в хоспитализациите от Спешна помощ, реално ние отделяме малко над 80 легла.

Д-р Иван Стойнов - директор на Спешна помощ - Пловдив: Ние хоспитализираме на областно ниво между 30 и 40 пациенти на ден, на денонощие, така че капацитетът на тези резервирани легла е два пъти и повече над тази бройка. Ние изпълняваме между 250 и 300 повиквания на ден, между тях за COVID са между 60 и 70.

Отделно от тези спешни случаи, много от пациентите, които постъпват в болниците с други проблеми, също се оказват с коронавирус.

Христо Христев - управител на МБАЛ "Св. Каридат" - Пловдив: Със сърдечни проблеми, съдови проблеми и други такива, правим им задължителните тестове преди ...хоспитализиране и за съжаление много от тях излизат положителни. Но много от тях са за спешна интервенция, така че сме отделили и стаи в основната ни база, за да ги гледаме след като им се направи интервенцията и все пак да са изолирани.

Така, легловата база на някои от болниците се оказва натоварен до максимума. И с новата система за разпределяне на местата се цели този дисбаланс да се преодолее.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари