Болниците ще решават сами дали да пускат зелени коридори

0
Не е ясно как ще се гарантира, че хората със запазена дата и час няма да чакат на опашките
Не е ясно как ще се гарантира, че хората със запазена дата и час няма да чакат на опашките Снимка: БГНЕС

Не е ясно как ще се гарантира, че хората със запазена дата и час няма да чакат на опашките

Няма гаранции, че новата система за онлайн регистриране за ваксинация няма да доведе по места до още хаос и опашки въпреки изричното запазване на часове. Пунктовете за ваксинация ще могат по свое усмотрение да пускат зелени коридори за ваксиниране паралелно с ваксинациите на хората с предварително запазен ред. От МЗ не се ангажират с общи насоки как да се извършва организацията, като всеки пункт трябва сам да прецени капацитета си дали и как може да работи и със запазени онлайн часове, и на свободен принцип.

Това става ясно от получени от "Сега" отговори на въпроси около организацията на ваксинациите след въвеждането на електронната регистрация. От МЗ не отговарят конкретно и на риска от много дублажи заради фигурирането на хората в повече от един списък за ваксинации.

Онлайн системата за регистрация няма да е единственият път за получаване на ваксина в пунктовете на териториите на болниците, РЗИ и ДКЦ-та, става ясно от отговорите на МЗ. Към системата за онлайн резервации в някои населени места няма почти никакъв интерес. Ако искат да работят, такива пунктове ще трябва да го правят на свободен принцип. "След като вече системата работи, ваксинационните пунктове, преценявайки капацитета си и създавайки необходимата организация, могат да организират отново зелени коридори, но при условие, че не нарушават графика за ваксинация на лица, записали се електронно", лаконично са от здравно министерство.

Не е ясно и дали и как ще бъдат свързани регистърът на вече ваксинираните и онлайн системата за запазване на час, така че при ваксинация по някой от алтернативните способи - при личен лекар или по линия на приоритетните фази на ваксиниране, съответният човек да отпада автоматично без да е необходимо да се отписва. Много хора в момента фигурират на всички възможни места за ваксинация - включени са в списъци по линия на ваксинирането на хората от трета фаза - критична инфраструктура, фигурират в списък на личния лекар и наред с това са си запазили час през системата. От МЗ нееднократно призовават за обратна връзка, така че да е ясно кой кога няма да се ваксинира, включително и премахване на ненужни регистрации в онлайн системата, но няма гаранции, че това ще се случва. В същото време автоматичното свързване на регистъра на вече ваксинираните с онлайн системата би позволило премахване на подобни записи.

От отговорите на МЗ не става ясно и защо няма възможност хората, държащи на точно определен вид ваксина, да получат информация за липсата на този продукт преди физическото си появяване в съответния пункт за ваксиниране. Системата не позволява пазене на ред и по тази линия, така че при отказ регистрираният трябва да си запазва нов час с надежди, че предпочитаната ваксина този път ще е налице.

Тези дни се очакват сериозни доставки от ваксината на "АстраЗенека", при която не се пази втора доза - на 9 март трябва да пристигнат 76 800 дози, други 28 800 дози се чакат на 12 март.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари