Болниците като потенциални огнища на зараза

0
А резултатът от възникването на огнище на зараза в болница може да бъде изключително драматичен
А резултатът от възникването на огнище на зараза в болница може да бъде изключително драматичен Видео: БНТ

С петима се увеличи днес общият брой на заразените медици у нас и той достигна 214 

Четири са новите случаи в Пирогов и един в Пазарджик. 11% от всички заразени с COVID-19 у нас са медицински лица и това съотношение се оказа устойчиво през последните седмици.

Ако може да говорим за пик на регистрирани случаи на медицински персонал - това е 24 април - тогава от щаба съобщиха за 34 заразени в рамките на денонощие.

С най-много заразени медици е Пирогов. След това е видинската болница, след нея, но с доста по-малко случаи е столичната "Свети Иван Рилски". Двама лекари вече загубиха живота си в началото на май - от Сливен и от Спешната помощ в столицата.

Защо медиците се заразяват в такъв процент е сложен въпрос, но едно от обясненията е, че е много трудно да се избегне вътреболничната инфекция - дори при спазване на добра хигиена. Достатъчно предпазни средства и правилната им употреба също не са гаранция, предаде БНТ.

А резултатът от възникването на огнище на зараза в болница може да бъде изключително драматичен - както се случи във Видин - и заразата достигна до два дома за стари хора и деца с увреждания.

В столичната болница "Свети Иван Рилски" пациент с COVID-19, който не бе установен навреме, например, зарази част от персонала и четирима пациенти. А сега възникна спор между болницата и властите в Благоевград дали огнището в село Осина не е вследствие именно на изписана от болницата жена, която е била контактна на него. От лечебното заведение днес изпратиха писмо до здравния министър, в което настояват за извинение и опровержение от РЗИ - Благоевград и питат защо въпреки че инспекцията е разполагало с информация, че починалата жена е била контактна на заразен с коронавирус, тя не е тествана.

За да не попадат в подобна ситуация, в Пирогов от днес започнаха да тестват всеки постъпващ за лечение пациент с PCR тест. А в "Иван Рилски" взеха, както сами казват, "драконовски" мерки за безопасност на пациентите си.

Дезинфекция на всеки посетител - не съвсем лесна задача, въпреки модерната техника. А в "Иван Рилски" са се постарали да осигурят различни методи за осигуряване на безопасна среда за пациентите.

Д-р Александър Йорданов - зам. началник на клиниката по хематология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Това е филтър за пречистване на въздуха, който ежедневно е включен. С него се смята, че чистотата на въздуха се увеличава с над 90 процента.

Всички тези мерки, разбира се, няма как да дадат 100-процентова сигурност. След случилото се обаче през април, когато пациент в хематологията се оказа положителен за вируса, а той потенциално е бил контактен с над 400 други пациенти, правилата в болницата бяха променени.

Д-р Александър Йорданов: Наистина беше един епидемиологичен взрив, но смятам, че с действията си, които предприе и ръководството на болницата и ръководството на клиниката съответно бяха минимизирани щетите.

Д-р Йорданов е един от лекарите в клиниката, където се е лекувала жената от село Осина, която почина преди дни, а селото се оказа огнище на зараза. От болницата твърдят, че са дали списък на РЗИ с всички контактни на установения при тях положителен пациент, сред които е и жената от Осина. Те са се свързали и с нея, за да я предупредят.

Д-р Александър Йорданов: Въпросът в ситуацията е защо тя всъщност не е била тествана след като е имало информация за такъв контакт?

Допускането на такъв взрив в това село има грешка на РЗИ Благоевград, тъй като те са били информирани за такъв пациент и е трябвало да се вземат мерки.

От РЗИ Благоевград отказаха коментар пред камера, но заявиха за БНТ, че са взели всички необходими мерки.

Гюлзара Баталова - внучка на починалата жена: Никой не е установил, че тя е заразена с коронавирус, това са предположения на РЗИ, на кметовете и така нататък. Просто истерия.

Въпреки че има 23 заразени жители, селото засега няма да бъде поставяно под карантина. Шестима от тях са настанени в болницата в Гоце Делчев.

Илият Рустемова - мед. сестра, Гоце Делчев: Много малко костюми имаме. Маски разполагаме с такива, с каквито в момента сте вие. Но мисля, че трябва някакви по-качествени.

Болниците имат огромен потенциал да се превърнат в огнища на зараза. Неправилна употреба или липса на предпазни средства, неспазване на хигиена, отделения, които не отговарят изцяло на изискванията за лечение на инфекциозно болни или просто малшанс - са част от рисковите фактори за вътреболнична инфекция.

Мария Николова - мед. сестра в Инфекциозно отделение, гр. Бургас: Работим при изключително тежки условия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари