Бойко Рашков и магистралата за никъде

0
Българската магистрала “Хемус” може да стане вторият път за никъде на Балканите, след аутобана с китайския кредит, който заплаши да фалира Черна гора
Българската магистрала “Хемус” може да стане вторият път за никъде на Балканите, след аутобана с китайския кредит, който заплаши да фалира Черна гора

Българската магистрала “Хемус” може да стане вторият път за никъде на Балканите, след аутобана с китайския кредит, който заплаши да фалира Черна гора

Черногорците имат да връщат на Пекин почти милиард долара – $944 милиона, парите за “Хемус” ги дават данъкоплатците – близо 2.75 милиарда лева ($1.591 млрд.), отпуснати от правителството на ГЕРБ през 2018 и 2019 г. А от данъкоплатците винаги може да се вземе, без да се връща, при това безлихвено. От черногорската магистрала са построени 41 км, а остават 122 км – при това с десетки мостове и тунели, докато от българската са готови 177 (почти поравно в двете посоки), но пък остават доста повече – 250 км, пише Емилия Милчева в EURACTIV.

Общият знаменател и за двете е, че парите са изхарчени, магистралите дори не са преполовени, а перспективите за завършване – неясни.

Но все пак разлика има

Дори и политически зависимата прокуратура на малката държава от Западните Балкани се осмели да започне разследване за екологични щети, нанесени на защитената от ЮНЕСКО река Тара, твърдейки, че компанията е започнала изграждането на пътя, без да получи необходимите екологични разрешителни. Вместо да проследи пътя на над 53-те милиона лева за “Хемус”, изтеглени кеш на части в период от година и отнесени неизвестно къде, държавното обвинение се е заело с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

След като в интервю по БНР в края на декември м.г. той заяви, че е наясно къде са отишли парите, прокуратурата го извика на разпит, а след него министърът публично съобщи, че “30-40% от авансите, плащани за строителството на магистрала “Хемус”, са отивали към политическа партия ГЕРБ”, но и в лични каси.

По-рано Рашков, който от осем месеца управлява МВР – след два служебни кабинета, сега и в редовно правителство, заяви, че милиони са били изпращани и в Дубай. Засега по аферата “Хемус” единствен обвиняем за пране на пари е Борислав Колев – че е участвал в създаването на мрежа от фирми, набирайки хора да станат фиктивни управители, а след това по сметките на тези дружества били превеждани милионите за магистралата и впоследствие изтеглени.

Опит за спасение

В опит да спаси построеното до момента и да даде шанс за завършване на аутобана – в някой хубав ден – регионалният министър Гроздан Караджов предложи парламентът да приеме извънредно законодателство, за да се… узакони незаконно строителство в няколко участъка, където е се е строяло “на честна дума”. Като цяло нарушенията при строителството на “Хемус” не са едно и две – не са приключени отчуждителни процедури, има нарушения в проектирането и процедури по ОВОС, не са издавани разрешения за строителство и т.н.

“Ситуацията, в която ни е поставило предишното управление, не ни дава възможност да дадем срокове (за завършване на “Хемус”, б.а.) и основната причина за това е, че в бъдеще няма да строим незаконно”, каза Караджов пред парламентарната транспортна комисия. Но изначално аферата “Хемус” е зачената в начина, по който са разпределяни парите за изграждането на аутобана – от държавния бюджет към държавното дружество “Автомагистрали”, чийто персонал е колкото на закусвалня за бързо хранене, но наема техника и сключва договори за доставки на материали.

Истинските строители не носят отговорност, ако ще да са вложили рециклирана хартия под асфалта на “Хемус”.

Антиутопии

Така след бойкоборисовите приказки за построените от ГЕРБ пътища реалността се разкри като антиутопия. Ако бъдат достроени, ще излязат твърде скъпо, ако бъдат оставени недовършени, ще погребат милиарди на данъкоплатците. А и все още никоя институция не е излязла с оценка на качеството на построеното дотук.

Ако се потвърди хипотезата на Рашков, че 30-40% от авансите за “Хемус” са отивали за управляващата партия, това неминуемо поставя под съмнение какви материали са влагани в изпълнението на магистралата. През декември м.г. във филм на френско-германския телевизионен канал АРТЕ Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики показа… алуминиеви профили вместо стомана, поставени при строителство на участък от “Хемус”. Какво ли е заровено в готовите?

По време на служебното правителство вече бяха изразени съмнения, че са влагани материали, които не са сертифицирани, и затова ще се назначат експертизи за проверка.

Теч от прокуратурата към ГЕРБ?

Министърът на вътрешните работи се опасява, че каквото каже на прокуратурата, ще изтече към Борисов и ГЕРБ. Това обосновано предположение със сигурност се споделя от мнозина. Но обществото няма полза от играта на котка и мишка между тези институции.

Ако прокуратурата е последното убежище на бившите управляващи, има други механизми, които да не свалят аферата “Хемус” от дневния ред, докато крепостта падне – например анкетна парламентарна комисия би могла да изиска информация от шефовете на ДАНС, на БНБ, на Агенция за държавна финансова инспекция, в т.ч. и резултати от експертизите на материалите. Разбира се, може да се извърши и от постоянно действащи комисии, както например беше в случая със сделката за ЧЕЗ през 2018 г., когато първоначален купувач беше Гинка Върбакова и нейната фирма “Инерком”.

Досега българската прокуратура, все едно кой е бил главен прокурор, не може да се похвали с разкрития за голяма корупция. Преди години така замете сигнали за хидровъзел “Цанков камък”, излязъл над 800 милиона лева за 85 MW инсталирана мощност, но в този проект най-силно намирисваше известния “златен път” – 222 милиона лева за 22 км третокласен път. Но сигналите от ГЕРБ тогава очевидно бяха за сплашване на политически противници и пиар маскарад, защото нищо не произлезе.

Този път обаче една брънка от веригата се разпадна – и следващият въпрос е къде Колев е изпразвал саковете. Работата на прокуратурата е да разследва магистралата на корупцията – откъде поемат милиардите на данъкоплатците и в чии сметки в чужбина приключват пътя си. Това са големи суми и независимо в пачки или банкови транзакции, оставят следи. За разлика от магистрала “Хемус”, този път нанякъде води.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Озирис
    Разбрах: магистралите трябваше да ги обикаля регионалният министър, а Б.Б.ги обикаляше непрекъснато с жичката,ами от там текат кюлчетата и еврото. Е,,,как няма да ги обикаля...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари