Бойко Рашков: 22 дела срещу организирани престъпни групи отлежават в прокуратурата

0
Има идея пожарникарите да бъдат в самостоятелна агенция
Има идея пожарникарите да бъдат в самостоятелна агенция

Има идея пожарникарите да бъдат в самостоятелна агенция

Двадесет и две дела срещу организирани престъпни групи отлежават в прокуратурата. Държавата е блокирана в нейната разследваща дейност.

Това каза вътрешният министър Бойко Рашков по време на изслушването му в парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност. Министър Рашков изтъкна няколко причини затова, отбеляза Actualno.

За голямо съжаление състоянието на българската прокуратура и нормативното уреждане на правомощията на прокуратурата е една сериозна пречка за своевременно разследване“, подчерта вътрешният министър. Той даде за пример случаят с разследване на злоупотребите при строителството на магистралите и язовирите.

Ето защо той предлага да има възможност да се образува досъдебно производство и от разследващите органи, както и да се привлича виновно лице към отговорност. "Прави впечатление също, че главният прокурор и шефът на КПКОНПИ може да поискат използването на СРС. Тази аномалия трябва да бъде отстранена. Защо се налага това, след като единственият орган, който може да позволи подобно разследване, е съдът по закон? Ние сме допуснали посредник в лицето на прокурора. Това е ограничаване на основни права на човека. Държавата е блокирана в нейната разследваща дейност", подчерта Рашков.

Министърът увери, че не се предвижда мащабно уволнение на кадри, а преструктуриране. „Искаме да има състав, който да посещава и малките населени места“, каза той. Тъй като МВР не може да осигури полицейско присъствие навсякъде, ще се инвестира във видеонаблюдение, стана ясно от думите му.

Той каза, че се обмисля вариант пожарната да стане самостоятелна агенция извън структурата на МВР или да остане в министерството като отделна единица със свой бюджет.

Друга структура в МВР е Дирекция КИАД (Координация и информационно-аналитична дейност), която трябва да се занимава с информация. Когато не отговаря на функциите си това е доста притеснително. Там са вземани всякакви специалисти, които нямат никакъв опит, отчете Рашков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари