Бойко, на кого ни оставяш?

0
Десетилетният цикъл на Борисов и ГЕРБ приключи
Десетилетният цикъл на Борисов и ГЕРБ приключи Снимка: БГНЕС / Архив

Десетилетният цикъл на Борисов и ГЕРБ приключи. Какво следва и кои са основните пет извода от изборите?

Анализ на Емилия Милчева за Дойче Веле

1. Загубиха партиите, които узурпираха прехода - и осребриха полусенчестата му природа. Отборът на губещите включва и ГЕРБ -  партията, спечелила всички парламентарни и местни избори от 200-а година насам. БСП се срина, ДПС отиде в партера. ВМРО не успя да прескочи бариерата от 4 процента. Социалистите бяха трети и на изборите през 2001-а, спечелени от НДСВ. Но тогава ги изпревариха  "сините" от ОДС, с малка преднина от около 50 000 гласа. Най-голямата (дефинитивно) опозиционна партия БСП губи над 485 000 избиратели спрямо резултата си от 2017-а - повече от половината получени тогава гласове. Това си е бедствие. На този фон управлявалата три мандата ГЕРБ се лиши от около 320 хиляди.

Може да е началото на края на БСП - такава, каквато я познаваме, и дългочаканата ѝ трансформация в социалдемократическа партия от европейски тип. По-вероятно е обаче да се смалява още, за да освободи място за модерна лява партия, така нужна в най-бедната държава в ЕС. 

Предвид катастрофата на "Позитано" 20, президентът Румен Радев може и да не се кахъри, че БСП не го подкрепи, когато се номинира за втори мандат. Знакът от Слави Трифонов, че "Има такъв народ" е готов да го направи, може да е печелившият залог. Но това не отменя обещанието на председателката на БСП Корнелия Нинова, че ще обяви след парламентарните избори стоят ли зад Радев или не.

2. От ДПС тепърва ще калкулирт колко гласа им струва “минус Пеевски” и финансовия ресурс, който носеше. На изборите през 2017-а година, заради ДОСТ на Лютви Местан, към която се преляха 100 479 гласа на български мюсюлмани, ДПС спечели около 316 хиляди. Това беше вторият най-слаб резултат от 1994-а насам, когато партията на Доган взе 282 711. Сега е на път да го повтори - с получените около 312 хиляди, в т.ч. под 20 хиляди бюлетини от чужбина и офанзивата по ромските махали. А целта беше 400 000.

3. Отборът на губещите обедини системните партииотборът на победителите е предвождан от  "Има такъв народ", който избута БСП от второто място с резултат от 17,76 процента. В този отбор е обединението "Демократична България" (9,56 процента) и коалиция "Изправи се! Мутри вън!" (4,76 на сто). Антисистемните политически сили, акумулирали енергия от летните протести и от кампаниите, си приличат по едно - техните избиратели искат промяна. Но по това се и различават - политиците не са единодушни за естеството на промяната. "Борисов - оставка!" е лепило за протести, не стига за коалиционно управление.  

Впрочем, никой от антиборисовците до момента не е изрекъл онова, с което Борисов дойде на власт през 2009 гадина - ревизия на предишното управление, търсене на отговорност. От онзи популизъм ни остана само метафората за "обрания бостан". А Нинова заяви на пресконференция вчера, че формулата е "всички срещу ГЕРБ". Само че "Има такъв народ" и "Демократична България" вече заявиха, че няма да се коалират с партиите на статуквото, сред които и БСП. Мая Манолова не е така категорична.

4. Мобилизация на българите в чужбина, активни млади избиратели и в България. Макар гласовете от чужбина да са под пет процента от живеещите навън, те са повече от друг път и ентусиазмът им е обнадеждаващ. Активността на повече млади хора в България пък доказа, че енергията от протестите не се е изпарила. Заради профила на избирателите, показан от социолозите в изборната нощ обаче социалните мрежи възвряха от подигравки към електората на Слави Трифонов - предимно хора от по-малки населени места и с невисок образователен статус. БСП изгуби тези избиратели, а за т.нар. "градска десница" те не са цел. 

5. Пред вратата на парламента останаха куп националисти, не само ВМРО, но и "Воля-НФСБ",  "Възраждане", "Атака". Мекото родолюбие на Слави Трифонов и неговите сценаристи победи твърдия и с проруски уклон национал-консерватизъм. Факт, забелязан от всички, е резултатът на БНО - партията, с която обвиненият в куп престъпления и беглец в Дубай Васил Божков се яви на изборите - 2,96 процента. Преди нея е само ВМРО, а след нея идва "Възраждане" с 2,47 на сто, "Воля-НФСБ" с 2,38 на сто. Последна от получилите над 1 процент от гласовете е партия, декларирала евроатлантически ценности - "Републиканци за България" на Цветан Цветанов, спечелила 1,27 на сто.

А Борисов да не забрави на излизане да остави ключовете от джипката на шкафчето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари