Бойко Борисов: Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме

1
Ако продължаваме да имаме излишък в бюджета, ще се модернизираме
Ако продължаваме да имаме излишък в бюджета, ще се модернизираме

Договорът за добросъседство между България и Северна Македония е дал възможност Македония да бъде новият член на НАТО.

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналистите по време на срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел.Българският министър-председател коментира и политиката ни за въоръжаване. Имахме да изплащаме натрупани дефицити в бюджета. Тогава казах последното, което ще мислим, е да с въоръжаваме. С това, че нашият БВП се повиши и икономиката ни расте, можем да отделяме вече и повече пари за армията. Вече можем да отговаряме на всички НАТО-вски стандарти , посочи Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Брюксел за срещата на върха на Европейския съюз. Преди началото й обаче той се срещна генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Главната квартира на Алианса.

Двамата обсъдиха партньорството в областта на отбраната и сигурността в рамките на НАТО, предизвикателствата пред партньорите в Пакта и изпълнението на финансовите им ангажименти за повишаването на инвестициите в колективната отбрана, както и задълбочаването на индустриалното сътрудничество в областта на отбраната.

Чрез политиката и действията на българското правителство страната ни остава силно ангажиран и лоялен съюзник на Северноатлантическия Алианс. В този контекст България отдели над 3 % от БВП за отбрана през настоящата година, което ни поставя на второ място след САЩ в НАТО. Бюджетът за сектора отново ще бъде висок и през 2020 г., подчертаха в съобщение от правителството преди разговора.

В началото на срещата Борисов подчерта, че единството на НАТО и силата на връзката между Европа и Северна Америка са ключови, за да се справим с предизвикателствата и заплахите за сигурността, съобщават от правителствената пресслужба. По думите му 70 години след създаването на Северноатлантическия Алианс, той се е доказал като най-успешния съюз в историята.

"Различията в НАТО не ни притесняват, защото това е нормално за съюз от демократични държави. Това обогатява допълнително организацията", посочи премиерът.

И подчерта, че България остава силно ангажиран и отговорен съюзник.

"Изпълняваме ангажимента за повишаване на инвестициите в отбраната. Тази година отделяме над 3% от БВП за отбрана. Бюджетът за сектора през 2020 г. отново ще бъде висок", изтъкна той.

В хода на срещата беше подчертана важността и на сътрудничеството между Северноатлантическия Алианс и ЕС.

"НАТО е основата на колективната отбрана в Европа. Засилването на отбранителния потенциал на Европа не може да става в конкуренция с НАТО", каза още Борисов.

"Имахме да изплащаме натрупани дефицити в бюджета. Тогава казах последното, което ще мислим, и да се въоръжаваме. С това, че нашият БВП се повиши и икономиката ни расте, можем да отделяме вече и повече пари за армията. Вече можем да отговаряме на всички НАТО-вски стандарти", посочи Борисов.

"Норвегия освобождава свои подводници, нашата единствена вече е в музея. Ако продължаваме да имаме излишък в бюджета, ще се модернизираме. За мен на първо място са сухопътните сили. Командващият на самолетоносачиа "Хари Труман" пазеше такива добри чувства за Варна, че можехме да го ползваме за рекламен агент", отбеляза Борисов и изтъкна, че България има огромни възможности.

"В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността. Отляво на Черно море е Крим, отдясно - Истанбул, до нас е и Косово. Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме. Надявам се подписаното от президента Тръмп споразумение за координационен център във Варна да среща подкрепа", подчерта той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари