Бойко Борисов: Имаме най-чистото море

0
Борисов: "Всяка капка, която отива в морето - се пречиства. Затова имаме най-хубавото море"
Борисов: "Всяка капка, която отива в морето - се пречиства. Затова имаме най-хубавото море" Снимка: Монитор

"Това, което сме поели като ангажимент към туристическия бранш и гостите, го изпълняваме, предоставяме най-чистото море"

Това обяви премиерът Бойко Борисов, който в неделя провери реновираната пречиствателна станция в Китен, както и обходния път на Поморие, пише Монитор. По време на морската обиколка компания му правеха министърът на екологията Емил Димитров, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и кметът на Бургас Димитър Николов.

Борисов посети първо Китен, където разгледа пречиствателната станция. "Като сълза вода излиза", констатира премиерът при вида на съоръжението и допълни, че всички на морето вече имат пречиствателни станции.

"След Поморие сега и Приморско има пречиствателна станция. Строим най-съвременните пречиствателни станции. Всяка капка, която отива в морето - се пречиства. Затова имаме най-хубавото море. Доволен съм от реконструкцията на пречиствателната станция за отпадни води на територията на Приморско и Китен“, обясни премиерът.

Проектът ще обслужва над 55 000 жители и гости на двете населени места по време на туристическия сезон, а финансовата му стойност е 22,2 млн. лв., като 16 млн. лв. от тях са европари, 2 млн. лв. са от община Поморие, а остатъкът е от държавния бюджет. При инспекцията стана ясно също, че три язовира ще осигуряват алтернативно питейната вода в Бургаско. Екоминистерсвото предлага като резервен вариант язовирите Порой, Трайчо Костов, Ахелой, които имат възможност да захранят региона в случай на нужда.

След това Борисов се отправи към обходния път на Поморие, където бе пуснато движението по новото четирилентово трасе от Бургас за Слънчев бряг. „Това е последният етап от модернизацията на пътя Бургас - Слънчев бряг и е от изключително значение за целия регион. Трафикът ще бъде изнесен извън града. Проектът се изпълнява със средства от републиканския бюджет и се пуска близо 2 месеца предсрочно. Инвестицията е за около 20,6 млн. лв. Скоро започваме и изграждането на Северния обход на Бургас“, обясни Борисов при инспекцията.

Той коментира коментира и темата със строежа на Алепу. „Прекрасно място за къщички за птици. Това ще бъде. Ако мислят, че с нахалството си, че тази подпорна стена не е блок или хотел - надали има някой да се връзва. Убедени сме, много атрактивна подпорна стена, но там е местообитание на птици. Така ще остане“, заяви премиерът.

След видяното по Черноморието Борисов направи и обобщение, като изтъкна, че „някои не могат да боядисат даже това, което сме направили“. „Затова ние няма да говорим, ще показваме свършеното. По „Хемус“, „Струма“, „Европа“ и двата газопровода се работи на пълни обороти. Всеки ден оставяме нещо готово след себе си“, заключи премиерът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари