Бойко Борисов еднолично отмени предложението за болничните

2
Премиерът провел телефонен разговор с лидера на КТ „Подкрепа“
Премиерът провел телефонен разговор с лидера на КТ „Подкрепа“

Премиерът провел телефонен разговор с лидера на КТ „Подкрепа“.

Предложението първият ден от болничните да не се плаща на работника няма да бъде внесено в Народното събрание, съобщи пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, съобщи БНР.

Премиерът още вчера вечерта се е свързал по телефона със синдикатите, за да обсъдят въпроса с орязването на правата на осигурените, което стана повод за огромно гражданско недоволство. По-рано КТ „Подкрепа“ и КНСБ излязоха с официално становище, в което съобщиха, че са готови да излязат на национална стачка, ако предложението на управляващата коалиция не бъде оттеглено.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов съобщи пред БНТ, че премиерът му се е обадил и че след разговора е останал с впечатлението, че Борисов е разбрал част от аргументите му.

„Както, разбира се, аз изслушах неговите аргументи, които отдавна знам - това, че се е увеличил броят на болничните, че има хора, които тежко злоупотребяват, има хора, които си вземат по 2-3 месеца болнични и ходят в чужбина на работа. Това са факти, които са известни на всички. Но не е това решението - да обявиш всички, които ползват болнични, за престъпници и да ги накажеш”, каза Манолов. По думите му, за да се стигне до някакво решение, със сигурност трябва да има сближаване на позициите.

Манолов отново посочи, че има търговски дружества, които са регистрирани, само за да точат болнични.

„Назначават се 10-ина човека, не се плащат никакви осигурителни вноски за тях, фирмата не развива никаква дейност, но понеже те са регистрирани в НАП, се внасят фалшиви болнични за тези работници и се теглят пари“, каза лидерът на КТ „Подкрепа“.

Очаквано само няколко часа по-късно премиерът Борисов се намеси еднолично и заяви, че предложението няма да бъде внесено в парламента.

"Предложението първият ден от болничните да се плаща от работници няма да бъде внесено в Народното събрание. Не може да наказваме истинските болни, но заедно с работодателите и синдикатите ще обсъдим проблемите с фалшивите болнични и ТЕЛК-ове. Минималната пенсия става 250 лева. Приходните агенции работят добре, икономиката и индустрията вървят нагоре, можем да си го позволим.", заяви Борисов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари