Бойко Борисов: Бизнесът да си види депозитите в банките, тогава да иска пари

3
И трябва ли всеки, за каквото се сети, да иска държавата да плати?
И трябва ли всеки, за каквото се сети, да иска държавата да плати?

Премиерът Бойко Борисов изпрати журналистите да разгледат данните от паричната статистика на Българската народна банка (БНБ), за да видят какви депозити имат фирмите.

Той даде този съвет на колегите след онлайн заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което за втори пореден ден се обсъждаха мерките, които правителството ще вземе в подкрепа на икономиката и пазар на труда. Стана ясно, че две от работодателските организации – КРИБ и АИКБ, не са съгласни с постановлението за схемата „60/40“, и по-скоро смятат, че тази мярка е недостатъчна.

„Вижте колко са парите на бизнеса в банките и колко са в държавния резерва. И трябва ли всеки, за каквото се сети, да иска държавата да плати? Защото нашата основна грижа е освен за лекарите и полицаите, които са на първа линия, но и за пенсионерите, да има пари и за тях. Защото когато си здрав и млад, все нещо ще направиш, ще отидеш на село, ще оживееш. Възрастният човек има нужда от пенсията си, за да живее. Ние резерва за пенсиите няма да го пипаме. Има хора, които в тази криза могат да вземат от държавата, за да станат по-богати или да не обеднеят. Грижата са ни държавата, работниците, социално слабите и пенсионерите“, каза Борисов.

Борисов напомни, че фискалният резерв на държавата наистина е 10 млрд. лв., но реално разполагаемите средства в него са с 5 млрд. лв. по-малко. Останалите пари са в Сребърния фонд и Фонд „Козлодуй“, които по закон не могат да се ползват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари