БОЕЦ уведоми Европейския парламент за изборната измама „Пеевски - Карадайъ“

1
БОЕЦ вече внесохме от името на Десислава Иванчева, Конституционна жалба срещу беззаконието на ЦИК и заличаването на Пеевски и Карадайъ от изборните списъци след провеждането на изборите!
БОЕЦ вече внесохме от името на Десислава Иванчева, Конституционна жалба срещу беззаконието на ЦИК и заличаването на Пеевски и Карадайъ от изборните списъци след провеждането на изборите!

БОЕЦ уведоми Европейския парламент, като освен това изпратихме и над 60 писма до АЛДЕ, ЕНП, ПЕС, Европейската комисия, посолствата и правителствата на държавите членки на ЕС за изборната измама „Пеевски“!

БОЕЦ вече внесохме от името на Десислава Иванчева, Конституционна жалба срещу беззаконието на ЦИК и заличаването на Пеевски и Карадайъ от изборните списъци след провеждането на изборите! В ход са и делата ни във ВАС срещу тези решения на ЦИК, като това е за нас задължителна и необходима стъпка, без значение как ще се произнесе съда, за да можем след това да се обърнем към Европейският съд! Вече подготвяме документите!

Прилагаме текста на Писмото до ЕП:

ДО:

ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ,

Алианса на либералите и демократите за Европа

Г Л А С

от  ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”,

ЕИК 176949776, адрес – гр. Видин, к-с „Панония” блок 4 вход З ап 157, тел. 0899591399

Уважаеми госпожи и господа,

В края на месец май в държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) се проведоха изключително важни за бъдещето на континента избори за представители в Европейския парламент (ЕП). В България – най-бедната и корумпирана държава в Европа, тези избори протекоха в обичайната за последните години атмосфера на нескончаеми скандали, страх и натиск върху избирателите.
В месеците преди и по време на предизборната кампания станахме свидетели на безпрецедентна серия от корупционни скандали и министерски оставки, свързани с тях. Те доведоха до втвърдяване на тона между основните политически играчи, но в същото време принудиха партиите във властта да защитават статуквото по начини, пряко противоречащи както на българското, така и на европейското законодателство.

Гражданско движение „БОЕЦ“, като неправителствена организация в обществена полза, следихме този процес и многократно реагирахме на всяко действие, опорочаващо вота.

За съжаление, може да се каже, че в България изборите не протекоха в условия на прозрачност и според изискванията на закона. В резултат, имаме основателни съмнения, че част от представителите на България в ЕП са посочени от Централната избирателна комисия (ЦИК) в нарушения на българския Изборен кодекс (ИК) и това може да доведе до съмнения в легитимността им, както и да навреди на бъдещата им работа е ЕП.

Уважаеми госпожи и господа от ЕП и АЛДЕ,

Обръщаме се към Вас поради отказа на българската ЦИК да спази изборното законодателство, каквото е разписано в ИК.

На 31 май 2019 г. ЦИК обяви окончателния списък на избраните български представители в ЕП. Сред тях фигурират имената на Искра Михайлова и Атидже Алиева от Движение за права и свободи (ДПС), член на семейството на АЛДЕ, които не са избрани по вота на гласоподавателите, а са в списъка, защото избраните в листата преди тях Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски заявиха, че се отказват от местата си на евродепутати.

За да заобиколят закона, избраните за депутати в ЕП – Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ внесоха заявления до ЦИК да бъде заличени от списъците на кандидатите и оттеглиха съгласието си за участие в изборите, като част от кандидатската листа на ДПС.

Т.е. Пеевски и Карадайъ се отказват от права, от които вече са се възползвали.

ГД „БОЕЦ“ настояваме, че нито господата Карадайъ и Пеевски имат право да заявяват пред българската ЦИК подобен отказ, нито самата ЦИК има право да приема техните заявления и да подменя вота на избирателите, като обявява други лица за избрани членове на ЕП.

На 30 май 2019 г. БОЕЦ внесохме сигнал в ЦИК, с което настояваме да бъдат спазени Чл. 57 и Чл. 354 ал. 1 т. 6 от Изборния кодекс, които ограничават и определят правомощията на ЦИК до „обявява резултатите от изборите и издава удостоверения на избраните членове на Европейския парламент от Република България“, след като е установено тяхното фактическо сътветсвие с предварителните условия, както и фактическото им избиране според регламента на националния Изборен кодекс.

Българското изборно законодателство не предвижда ЦИК да отзовава избрани представители, нито да ги замества със следващите в листата.

ЦИК няма правомощия да подменя вота на българските избиратели, без значение желанието на вече избраните кандидати. Абсолютно недопустимо и в разрез с демократичните принципи и българското законодателство е ЦИК да издаде удостоверения на неизбрани кандидати по силата на тяхното желание и заради отказ на други да влязат в пълномощията си.

По същество, това представлява подмяна на вота на избирателите и брутално опорочаване на изборите, както и престъпление от общ характер, включително фалшифициране на изборен процес и резултати.

Според ИК, избраните депутати в ЕП могат да депозират своите откази само пред съответната институция, за която са избрани, в случая – Европейския парламент, в определен срок. За да го направят обаче, избраните за членове на ЕП трябва да напуснат постовете си в националния парламентт, поради несъвместимост на двете позиции.

Трайно установена европейска практика  при провеждане на избори за Европейски парламент е, избраните, които не желаят да заемат местата си в него, да подадат Заявление за отказ в установен срок пред ЕП и чак след това ЦИК може да обяви имената на следващите в съответната листа, които да заемат техните места.

БОЕЦ настояхме ЦИК да спазва стриктно Изборният кодекс и българското и европейско законодателство, като не взимат незаконни решения за отказване на избрани членове на Европейският парламент и ги заменят с други.

БОЕЦ внесохме три жалби до Върховният административен съд (ВАС) на България срещу тези действия и решенията на ЦИК, които считаме за нищожни.

Тези наши сигнали и жалби останаха без последствия.

Припомняме, че още на 29.04.2019г. БОЕЦ внесохме сигнал до Централната избирателна комисия в България срещу кандидатурата на Делян Славчев Пеевски, втори в листата на политическа партия Движение за права и свободи (ДПС), тъй като считаме, че той не изпълнява задължителното законово изискване да е живял най-малко през последните шест месеца на територията на Република България или друга страна-членка на ЕС.

Г-н Пеевски понастоящем е депутат в българският парламент, но до 29 май 2019 г. нямаше нито един работен ден от учредяването му. Никой не го беше виждал в България от месец април 2017г. до 23 май 2019 г, а през последните две години БОЕЦ многократно сме правили неуспешни опити да се срещнем с него на домашния му адрес, в парламента, или в централата на ДПС.

Той не присъстваше дори на откриването на предизборната кампания на своята партия!

Сигналът ни до ЦИК стигна и до дело във  ВАС, като от решението на съда разбрахме, че Законът и ЦИК не се интересуват къде реално пребивава Пеевски, а само от формалното изпълнение на изискването да има настоящ адрес в България – Дело №5002/2019г. на ВАС.

Делян Славчев Пеевски е български депутат и олигарх, чието избиране за шеф на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) през 2013г. предизивика масови граждански протести, продължили повече от година, които доведоха до оставката на тогавашното правителство на Пламен Орешарски. Пеевски е олицетворение на мафиотският модел на управление на страната.

Името му, заедно с тези на настоящия премиер Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров, се свързва с фалита и разграбването  на четвъртата по големина банка в България през 2014г. Като съсобственик на „Булгартабак”, името му е замесено в редица международни разследвания за контрабанда на цигари за Сирия и Ирак през Турция, като тези канали са пряко свързани и са част от схемите за финасирането на Ислямска държава.

Делян Пеевски контролира и голяма част от медийния пазар в България, като чрез своите медии и влиянието си върху правителството и съдебната система и в частност – върху прокуратурата, си осигурява безнаказаност и прикрива корупционните схеми за източване на държавния бюджет и средства от европесйките фондове чрез свързани с него фирми и консорциуми.

Уважаеми госпожи и господа,

БОЕЦ ви информираме за незаконното заличаване на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ от окончателния списък на избраните членове на ЕП, както и за незаконното включване на други две лица на тяхно място. Ние вярваме, че законността на общите европейски избори е наша обща отговорност и когато сме изчерпали всички възможности пред зависимите от мафията институции в България, то можем и трябва да потърсим подкрепа в Ервопа.

Не може да имаме законни избори, ако имаме незаконни и компрометирани  кандидати.

Вярваме, че европейската солидарност не е само солидарност на европейските и местните чиновници в защита на статуквото, а се изразява и в солидарност между европеските народи и правителства за решаване на общи проблеми.

БОЕЦ вярваме, че с общите усилия на гражданското общество и институциите можем да се справим и да решим всеки един проблем. Вярваме, че нашият ГЛАС ще бъде чут.

Очакваме Вашите отговори и реакции и заявяваме своята готовност за срещи, както и да представим допълнителна информация и документи.

Дата: 07.06.2019г.                                  Георги Георгиев – Председател на УС на ГД „БОЕЦ”

През утрешният ден БОЕЦ ще изпратим това писмо и до множество европейски и международни медии. Слуващото е не просто скандално, това е демонстративна гавра с демокрацията и българските избиратели. Продължаваме! 

Гражданско Движение „БОЕЦ”

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари