Бобоков и президентският съветник Узунов съдят прокуратурата

0
Двамата ищци претендират, че са в непрекъсната несигурност, тъй като прокуратурата нито внася обвинителен акт, нито прекратява разследването
Двамата ищци претендират, че са в непрекъсната несигурност, тъй като прокуратурата нито внася обвинителен акт, нито прекратява разследването Снимка: БГНЕС / архив

Двамата искат обезщетение от по 26000 лв., тъй като делото за престъпен сговор срещу тях стои на трупчета от миналия юли

Бизнесменът Пламен Бобоков и президентският съветник Пламен Узунов са завели дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата. Това видя "Сега" в съдебните регистри. Всеки от тях иска по 26 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, защото след като на 9 юли м.г. са им предявени обвиненията за участие в престъпен сговор, по разследването не е извършено нищо повече. Двамата ищци претендират, че са в непрекъсната несигурност, тъй като прокуратурата нито внася обвинителен акт, нито прекратява разследването.

На 4 март Софийският градски съд е разпоредил на прокуратурата да бъде пратен препис от исковата молба. Тепърва ще се разменят книжа, преди делото да тръгне по същество.

Бобоков и Узунов бяха задържани на 9 юли м.г. при нахлуването на прокурори и служите на бюрото за защита на главния прокурор в президентството. Това разследване беше отделено от голямото дело "Боклукгейт".

Според прокуратурата от ноември 2019 г. до края на януари 2020 г. в Русе и София Бобоков се сговорил с Узунов да вършат в страната или в чужбина търговия с влияние и престъпления по служба. Освен това в периода от май до август 2019 г. чрез 21 деяния склонил Пламен Узунов да наруши служебните си задължения, за да набави за себе си облага - своевременното получаване на достоверна информация за случващото се в политическия живот на Либия и Украйна. Информацията му била необходима за вземане на решения, свързани с икономическите му интереси в тези държави. С тази информация той не можел да се сдобие по правомерен начин, твърди обвинението. Така била разгласена информация, станала известна на Узунов по служба. Стигнало се и до уронване на престижа на президентската институция сред гражданите и застрашаване на националната сигурност чрез разкриване на оперативния интерес на Служба "Военна информация", твърди прокуратурата.

През юли докато гледаше мярката за неотклонение на Бобоков, спецсъдът постанови, че доказателствата не стигат за извода, че той умишлено е склонил Узунов да извърши престъплението по служба. Съдът не може да изведе извод дори за намек за такова действие от страна на Бобоков. Събрани са убедителни доказателства за това, че Бобоков е получил от Узунов данни за политическата обстановка в Либия и Украйна през приложението WhatsApp. Става дума обаче да данни от открити източници, а не за секретна информация, записа в определението си съдия Ангелина Гергинска. 

По-късно различни съдилища обявиха и 72-часовото задържане, разпоредено от прокурор, за Узунов и за Бобоков, за самоцел и произвол. Решението за Узунов е окончателно, а това за Бобоков тепърва ще се гледа на втора инстанция от Административния съд в София.

Междувременно в Русе тръгна дело срещу Бобоков за противозаконно държане на археологически обекти заради пано с върхове на стрели, открито в дома му. За този случай се разбра след интервюто на братята Пламен и Атанас Бобокови, в което те обвиниха премиера Бойко Борисов в лъжа, а прокуратурата - в садизъм.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари