БНБ вдигна лихвата и поскъпват неплатените глоби и данъци

0
Повишението се случва за първи път от януари 2016 година
Повишението се случва за първи път от януари 2016 година Снимка: БНБ Архив

Повишението се случва за първи път от януари 2016 година

Неплатени глоби и данъци поскъпват от този месец, предадоха от 24 часа. Причината е, че БНБ вдигна основния лихвен процент и от този месец той стана 0,49%, след като бе 0%. 

Влияние върху потребителите от това решение има в сравнително ограничени случаи. Основната лихва се използва например за изчисляването на наказателната при забава на плащането на глоби или данъци - върху дължимата сума се слага надбавка от 10%. Досега това означаваше, че се плаща само тя, защото лихвата бе 0%. От този месец се дължат 10,49% върху просрочени плащания към държавата.

Друг случай, в който основната лихва се прилага, е за определяне на тавана при т.нар. бързи кредити на годишния процент на разходите. В него се отразяват всички лихви и такси, които се дължат по даден заем. По закон е определено, че този процент не трябва да надвишава 5 пъти стойността на законната, или т.нар. наказателна лихва. Това означава, че ако тя е 0 и има 10% добавка, максималният размер на годишния процент на разходите можеше да е 50. Сега той става 52,45 на сто.

Влияние може да има и за хора, които все още изплащат заем, при който основната лихва е включена в изчисляването на оскъпяването, но такива случаи вече са сравнително малко.

Решението на БНБ обаче може да се счита като сигнал за наближаващо вдигане на лихвите по всички кредити, след като в последните месеци повечето водещи централни банки вдигнаха също основни лихви в опит да овладеят инфлацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Безпаричен
    Не разбрах-вдигат ли се лихвите по влоговете и ако ДА,защо не е обяснено достъпно,като на хора,интересуващи се от тази материя.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари