БНБ не можела да регулира скъпите банкомати

0
Тегленето на пари от банкомат попада извън обсега на Закона за платежните услуги, обясниха от централната банка
Тегленето на пари от банкомат попада извън обсега на Закона за платежните услуги, обясниха от централната банка

От централната банка са категорични, че клиентите трябва да получават предварителна информация за всички такси за теглене и обмяна на валута

Тегленето на пари от банкомат попада извън полето на действие на Закона за платежните услуги, ако операторът, който го притежава, не извършва други такива. Това съобщиха от БНБ.

Независимо от това, в тези случаи на клиента следва да се предоставя предварителна информация за всички такси за теглене и обмяна на валута, включително за обменния курс, преди тегленето, както и след получаването на парите в наличност в края на операцията. Действащата национална и европейска правна рамка не налага ограничения за размера на таксите в тези случаи”, се казва още в позицията на Народната банка.

Причината за разпространяването ѝ е предложение на Върховната административна прокуратура до министъра на финансите и на управителя на Българската народна банка да преценят предпоставките за иницииране на нормативни промени, възможно извършване на организационни действия, вкл. и издаване на подзаконови нормативни актове или тяхното изменение, свързани с нормативната уредба за обменния курс при банкоматите и всички други въпроси от подобен характер.

През 2019 година от страна на Българската народна банка е извършена проверка, в резултат на която е установено, че изискванията за предварително уведомяване на клиентите за приложимите такси за теглене и обмяна на валута, включително за обменния курс, са изпълнени. БНБ е подкрепила извършването на законодателни промени, които да позволят въвеждане на ограничения на прилаганите обменни курсове при обмяна на валута, осъществявана на терминално устройство АТМ, сходни с правния режим при обмяна на валута в наличност, за което е уведомен министърът на финансите”, казват още от БНБ.

Бихме искали да подчертаем, че Българската народна банка няма право на законодателна инициатива и няма правомощия да регулира и администрира таксите и обменните курсове, прилагани при предоставяне на услуги по теглене на пари в брой чрез банкоматите”, заключават от там.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари