Блокира онлайн платформата за украинските бежанци

1
Техническият проблем е отчетен в първи ден от старта й, от Агенцията за бежанците го обясняват с претоварване
Техническият проблем е отчетен в първи ден от старта й, от Агенцията за бежанците го обясняват с претоварване

Технически проблем в онлайн платформата за събиране на данни от бежанците е попречил на много украински граждани у нас да попълнят анкетните данни в първия ден от старта на системата

От Агенцията по бежанците обясниха, че системата се е претоварила, тъй като много хора са се опитали да влязат по едно и също време. Само с регистрация хората с временна закрила ще могат да бъдат преместени в държавни бази или други хотели след края на месеца. Крайният срок за попълване на анкетните карти за бежанци е 25 май, информира БНТ.

Оля е сред първите украинки, които успяха да попълнят анкетата. Иска да остане в България, защото ситуацията в Украйна е все още критична.

Дойдохме от Украйна, имам две деца и аз искам да се възползвам от тази програма, да заработи и нас да ни преместят от тук на друго място. Ние нямаме нито пари, нито нищо. Да отидем на квартира, това е невъзможно, нямаме никакви средства, казва Оля.

Сънародничката ѝ Лина не успя да създаде свой профил в правителствения портал. Причината е, че технически проблем с платформата е попречил на много бежанци от Украйна да попълнят анкетните данни.

Още не съм попълнила анкетата, не успях. Чакам да заработи добре електронната система, защото днес имаше много проблеми да се влезе и да се попълнят данните ни. Но задължително искаме да се регистрираме, защото съм тук със сина си, голямата си дъщеря и внучето. Искаме да се възползваме от тази възможност, казва Лина.

Така че много малко хора, по информация, която пристига от екипите на терен, са успели наистина да влязат в анкетата, да си създадат с потребителско име и парола профил, да попълнят и съответно изпратят анкетата, казва Мариана Тошева, председател на Държавна агенция за бежанците.

Въпреки техническите проблеми, повече от 50 украинци успяха да попълнят своите анкетни карти. Най-често бежанците питат анкетьорите къде ще бъдат настанени от началото на следващия месец, но до момента не получават конкретни отговори.

След като бъде обработена тази информация, тогава те ще бъдат разпределени по различните места, но за момента ние нямаме яснота, каза Петя Христова, Бюро по труда - Варна.

Сформирани са екипи от областните администрации на Варна, Шумен и Добрич, които ходят на място в хотелите, за да оказват помощ на гражданите на Украйна как да попълнят анкетата. Започнало е и записване на хотелиери, които ще се възползват от програмата на правителството за настаняване на бежанци срещу 15 лева на ден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари