Близо 53 000 дози от ваксината на AstraZeneca са вече у нас

2
Създадена е организация флаконите веднага да бъдат разпределени в 28-те регионални здравни инспекции
Създадена е организация флаконите веднага да бъдат разпределени в 28-те регионални здравни инспекции Видео: NOVA

52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca пристигнаха в Националния център по заразни и паразитни болести.

Създадена е организация флаконите веднага да бъдат разпределени в 28-те регионални здравни инспекции в страната и приложението им да започне. Знаете, че заради проблема с доставките, вчера беше спрян и последният "зелен коридор". На този фон имунизацията в трета и четвърта фаза продължава.

Заделените ваксини са за хората от целевите групи. Обмисля се вече преболедувалите да получават само една доза, за да надградят имунитета си.  В понеделник страната ни трябва да получи 21 060 дози и от ваксината на Pfizer/BioNTech.

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов обясни, че дозите ще бъдат достатъчни. 50 % от пратката ще отиде при личните лекари.  

В момента са ваксинирани над 210 000 българи, което е един голям процент. Нека не забравяме, че започнахме с 669 ваксинирани на 27 декември. Около 15-20 % е нарастването на ваксинирането", коментира професорът, предава NOVA.

Той обясни, че “зелените коридори” отново ще започнат работа. 

"Ще изискваме постоянно и максимално да получаваме заявените количества. Има постъпления и за осигуряване на допълнителни количества, така че постоянно се работи в тази посока“,  каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари