Близо 200 русенци се включиха във велопоход Русе - Гюргево

4
Проявата под наслов "Помни героите!" бе посветена на 146-годишнината от героичното Априлско въстание и подвига на четата на Христо Ботев
Проявата под наслов "Помни героите!" бе посветена на 146-годишнината от героичното Априлско въстание и подвига на четата на Христо Ботев

Велопоходът Русе - Гюргево е ежегодна спортна инициатива в памет на героите от Априлското въстание и Ботевата чета

На 14 май близо 200 участници се включиха в традиционния велопоход, организиран за четиринадесети път от ВМРО-Русе и сдружение "Вело Русе" по маршрут Русе-Гюргево. Проявата под наслов "Помни героите!" бе посветена на 146-годишнината от героичното Априлско въстание и подвига на четата на Христо Ботев, предаде Дарик Радио

Любители на велоспорта от различни възрасти се събраха в съботния ден на площада пред Пантеона на възрожденците в 10 часа, като всички участници в събитието получиха като подарък от организаторите светлоотразителни жилетки с мотото на събитието. Най-младият велосипедист тази година бе шестгодишният Александър Генчев. Колоната, поведена по традиция от Искрен Веселинов - настоящ съпредседател на ВМРО и Иво Пазарджиев - председател на ОбС-Русе, премина през ГКПП Дунав мост-Гюргево и се отправи към пристанището на румънския град. Там пред паметната плоча, поставена на мястото, откъдето четниците на Христо Ботев се качват на кораба "Радецки", участниците във велопохода почетоха паметта на героите от Априлската епопея с поднасяне на венец, а Искрен Веселинов се обърна към присъстващите с вълнуващо слово. Съпредседателят на ВМРО подчерта, че 10 процента от четниците в Ботевата чета са българи от Македония и във връзка с бъдещото членство на РС Македония в ЕС отправи апел да не се предава каузата Македония. Събитието бе уважено от достолепния Любомир Николов - секретар на Демократичния съюз на българите в Румъния.

Крайната точка на велопохода бе паметната плоча в района на пазарния площад в Гюргево, отбелязваща мястото на дома, в който е заседавал Гюргевския революционен комитет, приел решението за Априлското въстание. С кратки слова за делото на революционната ни емиграция и апостолите на Април 1876-та Иво Пазарджиев и Любомир Николов закриха събитието.

Велопоходът Русе-Гюргево е ежегодна спортна инициатива в памет на героите от Априлското въстание и Ботевата чета. Началото е поставено преди петнадесет години и русенските любители велосипедисти с желание се включват в патриотичната проява, създадена по идея на ВМРО-Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 13
    1
    Казанската Афера
    Пак със задна дата,обявявайте мероприятията предварително а не след като са приключили!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари