Близо 100 абитуриенти от Английската гимназия получиха дипломите си

4

97 абитуриенти от АЕГ „Гео Милев“ получиха своите дипломи за завършено средно образование.

Това стана на тържество в аулата на училището вчера вечерта, а заместник областният управител д-р Стефка Караколева поздрави зрелостниците. „Днес е изключително щастлив ден, който трябва да запомните. Нека в паметта ви да останат учителите, които със сърце и душа ви обучаваха през тези години. Носете винаги със себе си неповторимия дух на училището. Не губете връзката помежду си и с вашите учители, защото те са допринесли за изграждането ви като достойни хора.“, заяви д-р Караколева. „От тук нататък ви предстоят много нови и различни предизвикателства – правете така, че винаги да бъдете абсолютно сигурни в това, което научавате. Недейте да бъдете посредствени. Бъдете винаги максималисти – след време ще се уверите, че това ще ви е от огромна полза.“, допълни още тя.

Кратки приветствия към завършващите произнесоха още заместник-ректорът по научноизследователската дейност на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. д-р Диана Антонова, както и заместник-деканът по учебната работа на факултета по природни науки и образование към РУ доц. д-р Цветелина Харакчийска, която в възпитаник на училището.

Професор Антонова каза: „Всичко е във вашите ръце, бъдете себе си винаги и във всичко, с което се занимавате. Където и да отидете и каквото сравнение да направите с живота по света, защото вие сте граждани на света, върнете се и го приложете тук, за да може нашият любим Русе да бъде все по-добър. Не само в историята, но и в бъдещето на града трябва да има много първи неща.“.

Тя определи гимназията като елитно, а не елитарно училище, факт, който се доказва от многото награди и постижения, завоювани от учениците съвместно с техните учители. Заместник-ректорът проф. Антонова подчерта и отличното сътрудничество между училището и университета, като даде за пример четирите проекта, представени по време на провелото се наскоро Пето иновативно младежко експо. Според нея те са атестат за възможностите за създаването на множество социални иновации.

Доц. Харакчийска пък определи кандидат-студентите като „млади хора, смело вперили поглед в бъдещето“. Тя им пожела да откриват, мечтаят и да сътворяват мечтите си. Освен това доц. Харакчийска сподели с тях и някои ценни съвети: да не се страхуват от провали, да живеят щастливо и да не забравят кои са и от къде са тръгнали.

Домакинът на събитието – директорът на АЕГ Маргарита Янакиева отбеляза, че в училището се изграждат общности, които се поддържат през годините и след завършване без значение на кого как ще се развие житейският път. „Петте години в училище свършват, но съм убедена, че всеки от вас ще остане свързан с АЕГ“, каза още тя.

Гергана Дякова е единствената абитуриентка с успех отличен 6.00. Тя е номинирана за почетно отличие на МОН „Национална диплома“. В словото си тя благодари на своите учители, съученици, приятели и родители за научените безценни умения и създадените нови приятелства. „Прекрачихме прага като малки неуверени деца, търсещи себе си, а днес напускаме като личности, имащи още много да учат, но готови да посрещнат всичко, което животът им поднесе“, каза още тя.

С отлична диплома са 36 от завършилите вчера ученици, от тях 11 завършват гимназията с успех отличен – между 5.90 и 5.99. Средният успех тази година от матурата по български език е много добър 5.11, а по английски отличен 5.56.

По решение на Педагогическия съвет на Английска езикова гимназия 5 зрелостници са удостоени с Почетна награда „Гео Милев“ за отличен успех, постижения в различни области и принос към развитието на училищната общност и утвърждаване на престижа и доброто име на Английската езикова гимназия.

По традиция тържествената церемония, която се проведе при спазването на всички противоепидемични мерки, започна с фото-ретроспекция, посветена на успехите на випуск 2021. В училището вече е започнало и изграждането на STEM-център за еко-иновации. Той ще се помещава на третия етаж. През настоящата 2020/2021 г. с изключение на дипломираните 54 ученици от осми до единайсети клас имат отличен успех, като 10 от тях завършват с отличен 6.00.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари