Шофьорът, убил дете с камиона си в Русе: Бабата да го е държала, където трябва

11
Петко Славов не чувства вина, поиска да бъде пуснат на свобода
Петко Славов не чувства вина, поиска да бъде пуснат на свобода Видео: Русе Медиа

76-годишният Петко Славов от кв.“Долапите“ в Русе, който прегази с камиона си 5-годишната Марая, остава за постоянно в ареста.

Това реши Русенският окръжен съд, който уважи искането на Окръжната прокуратура. Мъжът поиска да бъде освободен под домашен арест до делото, след което очаква да влезе в затвора, предава Русе Медиа.

Съдия Александър Иванов в определението си изложи становището си, че има реална опасност, ако бъде освободен, обвиняемият да извърши ново престъпление на пътя, предвид двете си присъди и 7 нарушения от последните години. „Това комплексно поведение показва, че санкциите до момента не са променили поведението му на пътя. То е самонадеяно“, заяви съдията. Допълнително утежняващи факти са, че камионът от 9 години е без технически преглед, а самият водач няма психотест. Обвинението му за настоящия случай е за нарушаване на три правила за движение по пътищата, довели до смърт по непредпазливост на 5-годишната Марая, и бягство от местопроизшествието. За това обвинение наказанието е от 3 до 15 години затвор.

Преди съдебното заседание, а и по време на него, пенсионерът заяви, че вината за трагичния инцидент е на бабата на момиченцето. „Първо бабата да е държала внучето където трябва , а не да го остави на свобода и внучето да тръгне подир кучето. Аз правя завой десен. Отзад аз нямам очи. Карал съм на много бавна скорост и си завивам. Те бяха на 8 метра от мене. От завоя до мене имаше кола, спряна, паркирана. Зад колата бяха детето, бабата и кучето. Кученцето тръгна към камиона да лае и детето се е изпуснало, което аз не мога да го видя. В огледалото виждам кучето, обаче детето не се вижда. Ако имам някаква вина, това, че като видях кучето, трябваше да спра. Съжалявам едно: че бабата не си е била на мястото. В Закона за семейния кодекс пише: Детето е неразделна част от майката и бащата и от близките. Тя защо не го хвана за ръцете и да го държи, да си мине камиона, да си замине и тогава да си гледа детето“, заяви обвиняемият.

Той обясни, че е продължил по пътя си, защото нищо не е почувствал, а камионът дори не е подскочил. Не приема, че възрастта му пречи да е добър шофьор. „Още имам сили и умения и разсъждавам правилно, защото всеки един ден минавам по 100 километра“, каза още Петко Славов.

Зам.-окръжният прокурор Борислав Велков поиска постоянно задържане под стража на обвиняемия, който има две стари присъди, отново заради катастрофи. На 20 години, само година, след като е взел книжка Петко Славов е бил осъден на година и половина затвор заради причинена смърт на пътя. Във втория случай е блъснал дете в кв.“Средна кула“, получило средна телесна повреда. По думите на пенсионера детето е минало пред колата му и е счупило ключица.

Обвиняемият поиска от съда да бъде освободен под домашен арест, тъй като жена му и синът му са психично болни и не могат да се оправят без него. Самият той страда от редица заболявания – високо кръвно, язва, диабет, проблеми със сърцето.

Служебният адвокат за всеобща изненада не изтъкна нито един аргумент в защита на подопечния си, а заяви, че е съгласен с обвинението.

Съдът остави в ареста 76-годишния мъж, който може да обжалва определението пред Апелативния съд във Велико Търново.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари