Бизнесът: Компенсациите за високите цени на енергията трябва да продължат

1
Разговорите бяха част от срещите за обсъждане на цените на храните и възможностите за намаляване на инфлацията
Разговорите бяха част от срещите за обсъждане на цените на храните и възможностите за намаляване на инфлацията

Разговорите бяха част от срещите за обсъждане на цените на храните и възможностите за намаляване на инфлацията

„Оценяваме високо продължените компенсации за енергетиката, след май месец тя трябва да продължи”. Това заяви председателят на Управителния съвет на БТПП Цветан Симеонов след срещата на работодателските организации с премиера Гълъб Донев, предаде NOVA.

„Напомнихме на правителството, че това са компенсации, не помощи. Това са пари, които веднъж са взети от бизнеса за тока. Само че мярката е до края на март и след това трябва да се помисли как да се удължи”, каза Симеонов. Той също обясни, че са настояли да се ускори работата по европейските програми.

„Поискахме да се ускорят европейските програми, по отношение на въвеждането на еврото говорихме за това, че трябва да има информационна кампания за предимствата и недостатъците от Еврозоната, като ние подкрепяме по-скорошното влизане", каза Симеонов.

„Относно инфлацията, трябват мерки за големите разлики в цените на стоките от производител до магазин. Ние държим на диалога с Министерския съвет и навременното ни даване на мнение относно бъдещите политики, това е налице и искаме то да продължи”, каза още Симеонов.

Васка Бакларова от Съюза за стопанска инициатива заяви, че са се обсъдили проблемите с високите цени, политиките, които да предприеме страната, за да влезе в Шенген, ОИСР, както и да се задвижат мерките по зелената сделка.

„Изключително важно е в момента да се справим с икономическата криза – предстои да работим за овладяване на цените на хранителните стоки”, каза Бакларова. „В момента основните повишения на индекса на инфлация идват от цените на храните. Предстоят работни групи, които да работят по въпроса", обясни още тя.

„За Съюз за стопанска инициатива е важно да започне и процесът по дигитализация. Това са над 3 милиарда лева, планувани за 21-27 година. Час по-скоро трябва да бъдат стартирани програмите по ПВУ, за да има време бизнесът да реагира. Не на последно място – законите във връзка със зелената сделка. Какво трябва да бъде направено, за да има България в следващите 5 години развита зелена икономика", каза Бакалова.

Председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев каза, че миналогодишната програма за компенсиране на свръхвисоките цени е довела до успех.

„Обединяваме усилията си в борбата срещу инфлацията. Има предпоставки и пазарът сам ще доведе дотам, че цените ще тръгнат надолу и то на месечна база в абсолютен размер. Но този процес трябва да се ускори, предвид амбициите за влизане в Еврозоната”, каза Велев.

„Програмата, която имахме миналата година за цените на електроенергията, помогна за това българската индустрия да отбележи най-голям ръст в ЕС. Този ръст спомогна за увеличение на доходите на хората. Имаме най-висок ръст на разходите за труд в ЕС - 16%”, каза Велев.

Той смята, че ще има естествен спад на цените.

„Възникват въпроси защо, след като тарифата за тока е по-ниска през януари, цените не са паднали? Това ще се случи, когато произведените миналия месец стоки, стигнат до магазина. Тоест - през март. Нашият призив е ускоряване на този процес за сметка на печалбите, за да получим резултат навреме и да не забавим влизането в еврозоната”, каза Велев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Дора Петрова
    Ако и когато Европейския съюз реши, тогава ще получите компенсации защото държавният бюджет на България се решава в Брюксел, а не в София 😡
  • 3
    1
    Бизнес БГ
    Точно така, трябва да ни компенсирате за всичко, в глобален мащаб всичко поскъпва, а ние тук се опитваме да поддържаме най-ниски цени, тарифи и т.н. Та за да продължи тая 'ефтинийка' някой трябва да плати 'масрафа', че ако не сме ние работните места ща намалеят, и за минимални заплати пари няма да има. А, и да не забравите за колегата Алибегов, че в техния сектор пари за сапун нямат, с мръсни ръце ходят, някои се и не къпят!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари