Бизнесът иска първите три дни от болничния да не се плащат изобщо

0
Предложението идва след драстичния скок на болничните листове по време на майските празници
Предложението идва след драстичния скок на болничните листове по време на майските празници Снимка: Надежда Чипева / Капитал

Празничните дни увеличават болничните листове с една трета, сочат изчисленията на работодателите. В тази връзка от бизнеса излязоха с отново с предложение първите три дни от болничния да бъдат нулеви и да не се плащат нито от бизнеса, нито от държавата.

В момента работодателят плаща от 1-я до 3-я ден на болничния в размер на 70% от заплащането, а след третия ден държавата плаща 80% от възнаграждението на служителя, пише Монитор.

От бизнеса напомнят, че има държави, в които се прилага практиката за нулеви до 3 дни при болест. Такива са правилата в 13 държави от 28-те в Европейския съюз (ЕС) - Холандия, Австрия, Гърция, Швеция, Италия, Испания, Франция, Португалия, Чехия, Малта, Кипър, Естония и Латвия.

Синдикатите обаче са твърдо против идеята за нулеви дни от болничния. Според профсъюзите ангажимент на работодателите е да упражняват контрол, когато има съмнения за злоупотреби с болнични листове. Оказва се, че болничните за почивка са обществена тайна, но трудно се доказват.

Официалните данни на НОИ също сочат ръст в изплатените обезщетения около празничните дни – над 550 млн. лв., но при тях няма данни за злоупотреба.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари