Бизнес империята и интересите на братя Бобокови

1
По линия на русенския си произход двамата братя са близки и с лидера на ВМРО и вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов
По линия на русенския си произход двамата братя са близки и с лидера на ВМРО и вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов

Макар и да започват бизнеса си в ранните мътни години на прехода, братята Атанас и Пламен Бобокови досега не са имали съмнителна репутация 

В течение на близо три десетилетия те съумяват изградят солидна бизнес империя. Към момента 60-годишният Атанас Бобоков и 51-годишният Пламен Бобоков се считат за едни от най-богатите българи. Новината, че са разследвани за схема по незаконен внос и преработка на отпадъци, първоначално бе посрещната със скептицизъм, тъй като става дума за хора със солидни позиции и бизнес, който няма как да не е наблюдаван под лупа години наред от различните отговорни институции. Докато на 30 май не бе официално съобщено, че и двамата са обвиняеми за престъпна схема, която била обслужвана от зам.-министъра на екологията Красимир Живков.

По-голямата част от бизнеса на братя Бобокови е общ, но имат и самостоятелни проекти. Занимават се основно с производство и търговия с масла, с производство и рециклиране на акумулаторен скрап и отпадъчни масла. Компаниите им работят в десетки държави, на три континента. Заедно с Милен Бойчев притежават Международната компания за инвестиции развитие, чрез която извършват част от вложенията си, пише Mediapool.bg.

През 1992 г. братята основават в Русе първата си фирма ЕТ "Бобоков и синове", с предмет на дейност търговия с облекла и аксесоари. За кратко опитват и търговия с горива, но се преориентират към бизнеса със смазочни продукти. През 1993 г. основават дружеството "Приста Ойл" за производство и дистрибуция на автомобилни масла, което и на практика им носи успеха.

През 2000 г. американският гигант "Тексако" купи 25% от дружеството, а през 2006 г. бяха заместени в компанията от американския инвестиционният фонд "Грамерси". През 2012 г. обаче Бобокови си върнаха 30-процентния дял и привлякоха на мястото на американците инвестиционното дружество на "Ей Ди Ем Кепитъл" (ADM Capital) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Четири години по-късно тяхното дружество "Приста ойл Груп", регистрирано в Холандия, си върна пълния контрол върху бизнеса със заем от "УниКредит Булбанк".

По това време "Приста ойл" се раздели с течния терминал за базови масла в Украйна, както и с мажоритарния дял в унгарското предприятие "Богдани Петрол", произвеждащо емулсии и вазелини.

Преди това, през 2013 г., "Приста Ойл" придоби в пакетна сделка дялове в чешкото и румънското дружества на американската компания "Шеврон" (Chevron), включваща дистрибуторски права за реализация и частично производство на продукти от бранда "Тексако" (Texaco) в 14 държави от Централна и Източна Европа, Украйна, Турция и Централна Азия.

В момента "Приста Ойл" притежава собствени заводи в България и Узбекистан, където произвежда смазочни материали, греси и специални течности.

Рециклиращият бизнес на братя Бобокови, за който те се оказват обвиняеми, включва "Монбат Рисайклинг" и "Приста Рисайклинг". В него участва и Ивайло Петров Манджуков.

"Монбат Рисайклинг" е на фирмата "Монбат", която Бобокови създадоха на мястото на приватизирания от тях завод за акумулаторни батерии "Акумикар" в Монтана през 1998 г. Днес предприятието е сред европейските лидери в производството на акумулатори като над 80 процента от продажбите им са в чужбина. През 2010 г. "Монбат" открива заводи за рециклиране в Сърбия и Румъния.

През 2016 г. "Монбат" учредява дружество в Нигерия, година по-късно придобива две немски дружества в литиево-йонния бизнес на клетки и системи с висока мощност. В същата година придобиват "Пиомбифера Италиана" (Piombifera Italiana S.p.A.) - третата най-голяма компания за рециклиране на батерии в Италия. Двамата са обвинени за схеми с вноса на отпадъци именно от Италия и българската прокуратура омаква съдействието на италианските си колеги по разследването. През 2018 г. "Монбат" открива дружества и в Южна Африка и Австрия.

През миналата година "Монбат" учредява нова компания A.Р.Т. Монбат, чиято дейност се фокусира върху използването на най-новите нано технологии.

Дружеството "Приста Рисайклинг" открива през 2014 г. завод за преработка на използвани масла в Узбекистан.

Бобокови бяха част и от бизнес клуба "Възраждане", учреден през 2001 г. от Емил Кюлев, Илия Павлов и Васил Божков, чиито имена присъстват и в представения от прокурорите "списък", нахвърлян на ръка върху гърба на снимка, открита при обиск в дома на единия брат. Сред членовете на клуба бяха и оръжейният търговец Петър Манджуков, чийто син вероятно е съдружникът им в рециклиращия бизнес Ивайло Петров Манджуков, собственикът на "Дарик радио" Радосвет Радев, строителният бизнесмен Симеон Пешов и други. В края на 2003 г. Бобокови напуснаха без обяснения бизнес организацията, чиято дейност по-късно замира.

Братята Бобокови имат интереси и в областта на спорта и културата.

"Приста ойл" през годините е била спонсор на български отбори, участвали в автомобилни ралита. Двамата за известно време притежаваха и русенския футболен клуб "Дунав".

"Приста ойл" е мажоритарен акционер в смесеното дружество с Община Русе, което притежава спортната зала "Булстрад Арена" в крайдунавския град.

Едноименната фондация на братята Бобокови купи през 2007 г. на търг за 450 хил. лв. сградата на старата музикална гимназия в Русе, която има архитектурна стойност, с идеята да направят там нумизматичен музей. Ремонтът на порутената сграда обаче започна едва през 2017 г. и още не е приключил.

Фондацията им е организатор на десетки археологически и нумизматични изложби в страната. Участвала е и в световни нумизматични конгреси в Шотландия, Испания и Италия.

По линия на археологическите интереси и нумизматиката братя Бобокови имат връзка с крупния колекционер на антики Васил Божков, който към момента е над дузина повдигнати обвинения и се укрива в Дубай.

По линия на русенския си произход двамата братя са близки и с лидера на ВМРО и вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Пламен Бобоков има и винарна, а двамата се описват като страстни ловци в интервютата за различни медии през годините.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари