Бившият шеф на НСО ще служи на Иван Гешев

0
Генерал Данчо Дяков бе издигнат от Румен Радев
Генерал Данчо Дяков бе издигнат от Румен Радев Снимка: БГНЕС

Генерал Данчо Дяков бе издигнат от Румен Радев

Бившият началник на Националната служба за охрана (НСО) ген. Данчо Дяков влиза в ръководството на Бюрото по защита при главния прокурор, съобщи “24 часа”, с позоваване на свои от източници от службите. Дяков застана начело на НСО през март 2018 г., но през август 2019 г. напусна службата “по лични причини”.

Неофициално се твърдеше, че сред мотивите шефът на държавните гардове да се оттегли, са възникнали противоречия с президентското семейство и с първата дама Десислава Радева.

Професионалният път на ген. Дяков започва в Българската армия като щабен офицер на мотострелкови полк в Симеоновград. От 1992 г. е офицер във “Военна полиция”, като се издига до директор на службата в периода 2009-2013 г. След обучения във Военната академия “Георги С. Раковски” и Европейския център по сигурността “Джордж Маршал”, Дяков става заместник началник-щаб по гражданско-военно сътрудничество в Съвместното командване на силите на НАТО в Нидерландия.

По-късно Дяков е съветник по военните въпроси на президента Росен Плевнелиев, като остава такъв и при Румен Радев, който го назначава за началник на НСО.

Дяков е поредният кадър на НСО, който влиза в ръководството на Бюрото по защита при обвинител №1. Началник на бюрото е Росен Тодоров, който в различни периоди е бил заместник-директор и шеф на държавните гардове.

От прокуратурата отказаха коментар за назначаването на Дяков в Бюрото по защита. 2020 година се оказа силно турбулентна за НСО. През месец май прокуратурата разкри, че подполковник от службата е имал ключова роля в подготовката на убийството на бизнесдамата Станка Марангозова. Участието на офицера в покушението бе посочено като мотив от главния прокурор Иван Гешев да се откаже от услугите на НСО, като сигурността на обвинител №1 бе поета от служители на Бюрото по защита, в чиито правомощия, освен охрана на застрашени свидетели по дела срещу организираната престъпност, влиза и опазването на магистрати.

Неофициално се знае, че освен Гешев Бюрото по защита охранява и няколко спецпрокурори. Служителите му участват и в различни акции срещу организираната престъпност.

След поредицата скандали, в които бяха намесени държавните гардове от НСО, през лятото президентът Румен Радев бе принуден да се раздели с още един началник на службата, когото е назначил със свой указ. Мястото на ген. Красимир Станчев бе поето от Емил Тонев, който дотогава бе заместник-директор на НСО.

А само преди дни стана ясно, че военни прокурори ще разследват държавните гардове във връзка с пропуски по осигуряването на охраната на премиера Бойко Борисов. При разследването на публикуваните в медиите снимки и видеозапис от жилището, ползвано от министър-председателя, Софийската градска прокуратура е установила данни за престъпления на служители на НСО и материалите са предадени на Военноокръжната прокуратура.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари