Бивш шеф на Български енергиен холдинг: Азербайджан няма излишни количества газ

0
Валентин Николов: Азербайджан трудно ще увеличи доставките на газ в близката една година
Валентин Николов: Азербайджан трудно ще увеличи доставките на газ в близката една година Снимка: БГНЕС

Валентин Николов: Азербайджан трудно ще увеличи доставките на газ в близката една година

"Много трудно ще дойде и не само - Азербайджан няма излишни количества. Той трябва да освободи или да вземе руски газ, за да работят неговите химически заводи в северната страна на Азербайджан, за да може страната да освободи отделни количества. Не случайно се говореше, ние да изнасяме ток за Азербайджан. Има такива сделки - ние изнасяме за Турция, а Турция чрез Грузия за Азербайджан. Има варианти. Т.е. не директно ние да изнасяме, но общо взето доста сложни сделки са това". Това каза за Bulgaria ON AIR Валентин Николов, бивш шеф на Български енергиен холдинг (БЕХ).

Николов бе категоричен, че "не очаквам в близката година да има увеличени количества от Азербайджан насам от този LNG - терминал или от други терминали откъм Турция"

"Когато започна строежът на Интерконектора през 2019г. - тогава беше даден стартът. Правото на строеж беше дадено 2018 година., 2019 година беше първата копка. Реално погледнато беше пуснат Ореn Season тест за резервиране на капацитет и никой не искаше да се включи. Поради факта, че тогава руският газ беше един от най- евтините, нямаше смисъл някой да участва, защото не можеше да се конкурира. Тогава единствените, които купиха капацитет, бяха „Булгаргаз“ и малко други фирми, но съвсем малко. И то беше от порядъка на 1 млрд. куб. м., колкото е договорът ни с Азербайджан. Всъщност тази тръба беше проектирана за 3 млрд. куб. м., а след това беше променена архитектурата, за да може да бъде на 5 млрд. куб. м. като капацитет, но първоначално да може тези компресорни станции да изпомпват по 3 млрд. куб. м., горе- долу, колкото е потреблението на България. И сега изведнъж стана една от стратегическите тръби на Европа. Тя винаги е била гледана като стратегическа, разбира се, но никога не е мислено, че ще се използва с такъв голям интерес. Сега стана и една от стратегическите тръби на Европа от Югоизточна страна. Дано през 2024г. заработи и LNG терминалът в Александруполис", коментира енергийният експерт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Еее
    Абе Алиев друго каза на срещата в София на 01.10., ама щом някаква българска мисирка знае повече от него, ние трябва да се правим на глупави и да вярваме на мисирката.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари