Бивш полицай е признат за виновен за смъртта на Джордж Флойд

0
Признаха Дерек Шовин за виновен и по 3-те обвинения за убийството на Флойд
Признаха Дерек Шовин за виновен и по 3-те обвинения за убийството на Флойд Видео: Ruptly

Признаха Дерек Шовин за виновен и по 3-те обвинения за убийството на Флойд

Бившият полицай от Минеаполис Дерек Шовин беше признат за виновен по всички обвинения за причиняването на смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд на 25 май 2020 г., която предизвика вълна от протести срещу расовата несправедливост в цял свят, съобщи Ройтерс, на която се позова БТА.

Дванайсетчленен състав от съдебни заседатели призна 45-годишния Дерек Шовин за виновен за неволно убийство от втора степен, убийство от трета степен и непредумишлено убийство от втора степен при ареста на 46-годишния Флойд.

Съдебните заседатели обсъждаха повече от 10 часа в продължение на два дни преди да вземат решение, добави СиЕнЕн (CNN).

След решението президентът Байдън заяви, че трябва да се продължи напред в борбата срещу системния расизъм.

Според практиката в Минесота, Шовин може да бъде осъден на 12 години и половина затвор. Прокурорите обаче могат да поискат присъда до 40 години лишаване от свобода, ако съдията реши, че има утежняващи вината обстоятелства.

"При ареста в Минеаполис Шовин натиска в продължение на 9 минути с коляно врата на Флойд, който е проснат по корем и със закопчани с белезници ръце зад гърба. Неговата агония, заснета на видео от минувачи, шокира света и предизвика масови протести срещу расизма и полицейското насилие, станали част от движението "Животът на чернокожите има значение".

Шовин не се призна за виновен по трите точки на обвинението - а именно непредумишлено убийство втора степен, свързано с умишлено причиняване на телесна повреда, непредумишлено убийство трета степен, свързано с действия, причиняващи явна вреда на околните, и неволно причиняване на смърт поради престъпна небрежност.

Американският президент Джо Байдън заяви, че признаването на бившия полицай Дерек Шовин за виновен за убийството на Джордж Флойд "може да бъде гигантска стъпка напред" за нацията в борбата срещу системния расизъм, съобщи Асошиейтед прес.

Байдън говори пред журналисти в Белия дом заедно с вицепрезидента Камала Харис часове след като съдебните заседатели произнесоха решението си по делото срещу Шовин. "Това не е достатъчно. Ние не можем да спрем дотук", заяви президентът.

Държавният глава на САЩ и вицепрезидентът призоваха Конгреса да предприеме бързи стъпки по отношение на реформирането на полицейските сили.

Преди да се обърнат към нацията, Байдън и Харис говориха по телефона с членове на семейството на Флойд. Президентът им каза, че той и Харис изпитват облекчение от присъдата.

Барак Обама: Милиони живеят в страх

Бившият американски президент Барак Обама заяви, че присъдата е правилна, но е само една стъпка в борбата за справедливост. В изявление Обама каза, че справедливостта изисква американците да разберат, че "чернокожите американци са третирани различно всеки ден" и милиони живеят в страх, че следващата им среща със силите на реда може да им бъде последна. Бившият президент призова за конкретни стъпки за намаляване на расовите пристрастия в системата на криминалното правораздаване и за удвоени усилия за разширяване на икономическите възможности пред маргинализираните общности.

Празник за мнозина

Множества от хора се събраха на много места в САЩ да отпразнуват присъдата, но и да привлекат вниманието върху необходимите следващи стъпки в борбата с расизма. Пред съдебната палата в Минеаполис, където се проведе процесът, тълпи изпълниха улиците, автомобилите натискаха клаксоните си, а хората тичаха с развети знамена.

Правозащитникът Джеси Джексън, който беше в Минеаполис за произнасянето на присъдата, каза в телефонно интервю: "Ние сме облекчени, но не празнуваме, защото убийствата продължават. Надяваме се, че това е повратната точка за спиране на законния линч".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари