Биткойнът се срина под 4000 долара

0
Свободното падане на биткойна изглежда няма да завърши скоро
Свободното падане на биткойна изглежда няма да завърши скоро

Валутата продължава да поевтинява, като вече е под прага от 4000 долара

Свободното падане на биткойна изглежда няма да завърши скоро.

Дигиталната валута продължава да поевтинява, като цената ѝ вече е под прага от 4000 долара. В неделя стойността ѝ спадна до 3475 долара, след което отбеляза леко възстановяване.

В понеделник, минути преди 10 ч. българско време, дигиталните пари се търгуват за 3902,99 долара.

Поредното понижаване означава, че биткойнът е загубил близо една трета от стойността си само в рамките на седем дни, съобщава в. Wall Street Journal. Това е и една от най-мащабните му разпродажби досега. Дигиталната валута отбелязва спад от 80% спрямо най-високата си стойност от 20 000 долара в края на миналата година.

Сривът е в същия мащаб като 93-процентният спад през 2011 г. и този от 2013 г. до 2015 г. в размер на 84%, посочва Bloomberg.

Голяма част от спекулантите напускат пазара, за което говори намаленият обем на търговията. В същото време разделянето на биткойна на по-малката валута Bitcoin Cash предизвика нови опасения на пазара.

На този фон се появи и нова заплаха пред цената на валутата – криптоминьорите, които посредством решаване на сложни уравнения генерират нови биткойни, започват да губят интерес. Размерът на изчислителните усилия, приложени от миньорите, за изпълнение на дадена задача (хеш-рейт) намалява.

Те нарастваха през по-голяма част от годината дори и когато цената на криптовалутите намаляваше, което на свой ред бе сигнал, че интересът към добиването им остава налице, а хората са оптимисти за възстановяването на цените. През последните седмици обаче стойностите на хеш-рейт намаляват според компанията за данни Blockchain Ltd. Това означава, че по-малко миньори се включват в мрежата за добив.

Цената на биткойна винаги е водена от интензивността на търсенето и предлагането“, посочва Едит Юнг, партньор в 500 Startups. „Ако миньорите спрат да копаят, биткойнът няма да функционира и пазарът като цяло ще загуби вяра. Ако няма увереност, хората ще откачат и ще продават дори още повече“, посочва тя.

Конкурентните на биткойна валути като рипъла и етера също поевтиняха значително. Въпреки това в понеделник дигиталните пари поскъпват до съответно до 0,3682 долара и 112,43 долара.

Това обаче няма да им помогне много – общата пазарна капитализация на криптовалутите е в размер на 130 млрд. долара при 800 млрд. долара през януари по данни на CoinMarketCap.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари