BIRD: Таки и братът на Росица Кирова от ГЕРБ са разследвани за тероризъм и пране на пари

1
При обиските в дома на заподозрените са открити голям брой тежки автоматични оръжия и 40 000 патрона за тях
При обиските в дома на заподозрените са открити голям брой тежки автоматични оръжия и 40 000 патрона за тях

При обиските в дома на заподозрените са открити голям брой тежки автоматични оръжия и 40 000 патрона за тях

Известният наркобос Христофорос Никос АманатидисТаки и братът на Росица Кирова Константин Любенов Върбанов са разследвани в чужбина по дело за пране на пари и финансиране на тероризма, научи BIRD.BG в рамките на голямо трансгранично разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ.

От ICIJ са се запознали със съдебните документи, в които присъстват имената на двамата българи.

Копия от техните паспорти в PDF формат са открити в иззетия компютър на главния заподозрян.

Таки и братът на Росица Кирова, която беше два мандата зам.-председател на Народното събрание излъчена от ГЕРБ, а сега е депутат от партията на Бойко Борисов, са пътували заедно до държавата, в която се води разследването, пише още в документите по делото.

При обиските в дома на заподозрените са открити голям брой тежки автоматични оръжия и 40 000 патрона за тях.

BIRD са идентифицирали серийния номер на едно от оръжията, което е произведено в България, в завода „Арсенал“.

Росица Кирова и нейният брат имат общ бизнес във фирмата Дунавски драгажен флот – Видин.

Кирова е била съдружник и с косовския наркобос Исмет Османи, разкри разследване на BIRD.BG. Въпреки този скандален факт тя беше предложена демонстративно за зам.-председател на НС от ГЕРБ.

След изнасянето на тези данни МВР отговори на парламентарен въпрос, че няма данни за криминална дейност в България на Исмет Османи, срещу когото тече наказателно дело в Косово.

Христофорос Никос АманатидисТаки беше разследван и издирван чрез Интерпол от българските власти за ръководене на въоръжена престъпна група за разпространение на наркотици и грабежи, но се укри в Дубай.

През 2012 г. властите в ОАЕ отказаха да го екстрадират. Впоследствие делото срещу Таки беше прекратено поради липса на доказателства, а бюлетината за издирване на Таки изчезна от сайта на международната полицейска организация.

Засега няма яснота дали българските служби са запознати с разследването в чужбина, в което протичат Таки и братът на бившия зам.-шеф на Парламента Росица Кирова.

Лица, свързани с Таки, включително неговия адвокат, бяха идентифицирани и в разследването за „Златната лаборатория“ на Капитан Андреево. Стана ясно, че през този пункт и тази лаборатория в Европа са влизали храни, които не са били проверявани за вредни вещества.

Данните за разследване за тероризъм, свързано с български наркобос, роднина на висш политик и български оръжия са особено тревожни на фона на притесненията на държави от ЕС за приемането на България в Шенген.

BIRD продължава работа по случая, заедно с колеги от Международния консорциум.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари