Бифидобактерии - защо са полезни?

1
Най-важните физиологични функции на бифидобактериите в човешкото тяло са участието в метаболитните процеси и защитата от въздействието на патогенната микрофлора
Най-важните физиологични функции на бифидобактериите в човешкото тяло са участието в метаболитните процеси и защитата от въздействието на патогенната микрофлора Снимка: Getty Images/iStockphoto

Изминаха повече от 100 години от изолирането на непатогенните анаеробни бактерии - бифидобактериите - от изпражненията на бебета от френския лекар Хенри Тисие

 Тези уникални, най-благоприятни за човека микробни симбионти обаче не са престанали да бъдат обект на най-голямо внимание на микробиолозите и лекарите, пише gotvach.bg

Родът Bifidobacterium е група от морфологично хетерогенни бактерии, които имат различни клетъчни форми. Клетките им могат да бъдат под формата на запетая, йероглифи, топки, бухалки, вретена и пр.

Симбионтите от рода Bifidobacterium формират физиологичната основа на чревната микрофлора на кърмачето, както и важен компонент от нормалната флора на възрастните от всички възрасти. В чревната микробиота на здрави кърмачета бифидобактериите могат да представляват до 99% от цялата микробна популация, а в червата на здрави възрастни - до 50%.

В процеса на еволюция бифидобактериите се адаптират перфектно към живота в червата на деца и възрастни. Те активно ферментират захаридите на майчиното мляко и сложните въглехидрати, които идват с растителни храни (човешкото тяло не може да ги усвои самостоятелно), като същевременно осигуряват лечебен ефект върху червата и тялото като цяло.

Най-важните физиологични функции на бифидобактериите в човешкото тяло са участието в метаболитните процеси и защитата от въздействието на патогенната микрофлора. Метаболитната функция на бифидобактериите се осъществява поради участие в храносмилането, метаболизма на жлъчните киселини, холестерола, хормоните, ксенобиотиците, канцерогените, синтеза на различни полезни за здравето съединения.

Бифидобактериите могат да имат потискащ ефект върху патогенни и условно патогенни микроорганизми чрез производството на антимикробни компоненти (органични киселини, антибиотици, бактериоцини, лизозим, водороден пероксид), чрез активна конкуренция за хранителни субстрати, както и чрез засилване на имунната защита.

Те участват във физиологичната защита на чревната бариера от проникването на микроби и токсини във вътрешната среда на тялото се осъществява чрез свързване с чревната лигавица.

Бифидобактериите подобряват усвояването на желязо, калций, витамин D, инхибират гнилостните процеси, инактивират много вредни ензими и предотвратяват усвояването на амоняк и други токсини.

Бифидобактериите са способни да синтезират различни витамини от група В, включително тиамин (В1), пиридоксин (В6), фолиева киселина (В11), никотинова киселина (В3), рибофлавин (В2). По-специално, дефицитът на фолиева киселина е свързан с различни патологии на бременни жени и проблеми в развитието на детето, както и с предракови промени в епитела на дебелото черво. Следователно отделните бифидобактерии могат да намалят риска от тези опасни процеси.

Някои бифидобактерии са в състояние да потиснат развитието на причинителя на язви (бактерии от типа H. pylori) в стомаха и бактерии, които причиняват кариес в устната кухина.

Всички тези характеристики са причина за широкото използване на бифидобактерии заедно с лактобацили, в състава на пробиотиците. Дългосрочните медицински изследвания и богатият опит в клиничната употреба потвърдиха многостранните терапевтични и профилактични свойства на мултипробиотиците, съдържащи висока концентрация на уникални щамове бифидобактерии. Те имат положителен ефект както върху организма като цяло, така и върху отделните органи и системи, безопасни са за организма, не предизвикват странични ефекти и пристрастяване при продължителна употреба, имат лечебен ефект без използването на силни лекарства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари