Безпрецедентна гореща вълна ще удари Европа

34
Температурите ще се усещат като 47 градуса
Температурите ще се усещат като 47 градуса

Температурите може да достигнат до 40 градуса по Целзий в Швейцария. Властите предупреждават деца и възрастни да стоят на закрито

Безпрецедентна гореща вълна ще удари Европа. Жегата ще продължи цяла седмица, а заради високата влажност температурите ще се усещат значително по-високи, отколкото всъщност са. Метеоролозите предвиждат, че живакът в термометрите ще се вдигне до 40 градуса по Целзий, а горещата вълна ще се простре от Испания до Швейцария. Високата влажност означава, че температурите ще се усещат като 47 градуса.

Властите в цяла Европа предупреждават жителите на държавите да приемат течности и да се пазят от топлинен удар.

Във Франция са били поставени така наречените “охладителни стаи” в общинските сгради. Има открити басейни и допълнително монтирани чешми. Учебните часове са били преустановени за седмица. Различни неправителствени организации са поели ангажимента да раздават вода на бездомни хора. Освен това продажбата на вентилатори изведнъж е скочила.

Горещата вълна е безпрецедентна, защото идва твърде рано. Според френски метеоролог подобна жега не е имало от 1947 г. През 2003 година заради горещото време във Франция са загинали близо 15 000 души, а болниците са били препълнени, обясняват от “Гардиън”, цитирани от Traffic News.

Здравните заведения в Италия също се готвят за идващата жега. Освен това от Здравното министерство на “ботуша” са в готовност да изпратят и военни лекари в случай на недостиг на служители в болниците в страната. Очаква се много градове в северната и централната част на Италия, включително Рим, Флоренция, Болония, Милано и Торино, да отбележат нови температурни рекорди.

Горещата вълна в Европа идва след поредица от бури и рекордни нива на валежи, които създадоха големи проблеми в редица държави на стария континент. Само през изминалото денонощие в София много места бяха наводнени след пороите, а след бурите покрив на жилищна сграда в Пловдив беше разрушен.

В Швейцария е обявен оранжев код за високи температури, а метеорологичните центрове предупреждават, че живакът в термометрите ще достигне до рекордните 37 и дори 39 градуса.

Дългосрочни прогнози показват, че температурите през юли и август ще бъдат доста по-високи от обичайното тази година. Според Европейската агенция по околната среда това ще е едно от трите най-горещи лета в историята на континента Европа.

Редица учени коментират, че горещата вълна, която води до високи нива на смъртност, драматични спадове в земеделския отрасъл и дори затваряне на някои атомни централи са свързани именно с нарастващата опасност от климатичните промени, предизвикани от глобалното затопляне.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари