Бежанците разчистиха Странджа от иманярите

0
Търсачите на археологически съкровища вече не припарвали там, заради засиленото полицейско присъствие в граничната зона.
Търсачите на археологически съкровища вече не припарвали там, заради засиленото полицейско присъствие в граничната зона.

Бежанската вълна е прогонила иманярите от Странджа. Търсачите на археологически съкровища вече не припарвали там, заради засиленото полицейско присъствие в граничната зона.

Те обаче започнали да върлуват в други региони, съобщава "Монитор". Това стана ясно по време на широка дискусия в Бургас посветена на опазването на културното наследство. Във форума участваха археолози, историци, полицаи и представители на държавни институции, сред които митницата и БАН. Всички се обединиха около становището, че е необходим нов подход в борбата срещу иманярството и като цяло за опазване на културно-историческото наследство. Причината е, че иманярите измислят все по-находчиви прийоми, за да избегнат наказателна отговорност.   

Последен писък на модата сред търсачите на архаични съкровища е да се представят за гъбари. Напоследък те си измислили желязно алиби, че обикалят горите, за да търсят трюфели. Повечето от тях дори водели със себе си куче, като доказателство, че събират трюфели.  

Представителите на Икономическа полиция разкриха, че в момента с иманярство се занимават предимно неграмотни и безработни хора, без образование. Голяма част от тях са роми, които дори не си дават сметка, че извършват закононарушение. 

Участниците в дискусията бяха категорични, че трябва незабавно да стартира проект за описване на всички археологически обекти и те да бъдат включени в единен национален регистър. Пропуските в това отношение водели до избягване на наказателна отговорност, защото било трудно да се докаже иманярство в обект, който не е надлежно регистриран като археологически. 

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари