Бежанци, настанени в Несебър и Слънчев бряг, се връщат в Украйна

0
Какви са тревогите им?
Какви са тревогите им? Снимка: БНТ

Част от бежанците, настанени в хотели в Несебър и Слънчев бряг вече отпътуваха за Украйна

Други обаче остават в България, защото домовете в страната им са напълно унищожени. Те настояват за повече яснота и българските власти да им дадат повече информация как точно ще им се помага след 1 юни.

Този хотел в Несебър даде подслон на 250 украинци. Но сега голямата неизвестност за тях остава как ще бъдат преместени и къде ще бъдат настанени, информира БНТ.

"В нашия район има удари, обстрели. Ние се вълнуваме за бъдещето на децата ни, пари нямаме вече, за да плащаме сметки и хотели", каза Надежда от Украйна.

От страх да не останат на улицата, 60 деца с ръководителка на танцовия екип се връщат в Украйна.

"За съжаление трябва да се върнем оттам, откъдето дойдехме. Това е центърът на Украйна. Страх ни е, но нямаме къде да останем", казва Галина.

Други таят надежда, че всичко ще приключи благополучно.

"Молим правителството на България да ни помогне, да имаме покрив, няма къде да идем. Защото на тази територия, откъде дойдехме, там е много страшно", казва жена.

"Имаме нужда от повече информация, държавата да вземе някакво решение. Те досега чакаха някой нещо да направи за тях, но нямаше нищо. Никаква информация, никаква помощ, все още има гости, които до 1 юни не знаят какво да правят", казва Мария от рецепцията на хотела.

Все пак има хотели, които продължиха програма по настаняване.

"15 лева няма ни стигнат за нищо, но виждахме очакването на хората, на тези граждани на Украйна, които практически са без дом, без препитание и без средства и ние решихме да продължим тази програма. Защото просто виждам отчаянието им", казва Красимир Беловешки - собственик на хотел.

Украинците тук са много благодарни, че могат да се чувстват спокойно още месец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари