Без вратички за глобите на пътя

1
Няма да има масово спазване на правилата без стриктен контрол
Няма да има масово спазване на правилата без стриктен контрол Снимка: БГНЕС

Катастрофите на пътя у нас са много, много са и жертвите, които даваме в тази безсмислена, нелепа война.

Това е добре известно отдавна, пише 24 часа.

Защо няма край това безразсъдно поведение на хора, които сядат зад волана пияни и/или дрогирани, без книжка или с отнета книжка; които бясно натискат газта, без да мислят за другите, и сякаш нямат дори чувство за самосъхранение; минават на червено...

Възпитаването на отговорност зад волана е работа на много институции. Една от причините, когато го няма, е коварното чувство за безнаказаност, за което също много сме писали. В закона може да е записана сурова санкция, но ако не се прилага, ако нарушителите все намират начин да “минат метър", ползата е нулева.

Няма да има масово спазване на правилата без стриктен контрол. Ако нарушителите нямат ясното съзнание, че санкцията е неизбежна. Така че струва си да се променя законът в посока опростяване на механизма за събиране на глобите, като в същото време има стимул да се плащат бързо.

Изобщо важното е масово сред шофьорите да настане усещането, че сгазиш ли правилата, няма измъкване от санкцията. Затова по-добре си отваряй очите на пътя, съобразявай се, не прави нищо безразсъдно.

Предлага се и друга промяна - отпадане на синьото талонче в хартиения му вариант. Контролните точки остават, но само електронно.

Особено актуална е тази промяна в светлината на случващото се през последните два месеца. Когато заради мерките за дистанция се оказа, че много дейности в държавата могат гладко да вървят дистанционно, онлайн. Днес да се справяш онлайн, означава, че си “в час”. Най-яркият пример е образователната система. Няма причина КАТ да продължава да живее изцяло в аналоговата епоха, докато край нас дигитализацията и Big data все повече движат света.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари