Без паметник на Стоян Михайловски в Русе

0
Паметната плоча била свалена от майстори, които са започнали да санират блока
Паметната плоча била свалена от майстори, които са започнали да санират блока

Очакванията на русенци, че на 24 май ще могат да поднесат цветя на паметника на автора на текста на „Върви, народе възродени“, няма да се сбъднат

Това показа проверка във връзка с обявената инициатива да се изгради монумент на Стоян Михайловски по случай 130-годишнината от написването на химна на българската просвета и култура, предаде Русе Медиа.

През пролетта инициативен комитет внесе в Общинския съвет предложение заедно с идеен проект за бъдещия монумент, които бяха одобрени от съветниците. Самият проект бе направен като дарение от арх. Венцислав Илиев. Паметникът трябваше да бъде изграден на ул.“Константин Димчев“ 6 в пространство от 16 кв.м. пред жилищната кооперация, построена на мястото на къщата, където е живял Стоян Михайловски. Както е известно, той пише текста на „Върви, народе възродени“, докато е учител по френски език в Мъжката гимназия в Русе. Досега на кооперацията имаше само паметна плоча.

Оказва се обаче, че проектът няма да може да се случи в предлагания му вид. Живущите в кооперацията не са съгласни с идеята, която не е съгласувана с тях. Те възразяват срещу издигането на 2-метровия монумент, ограден с висока зелена растителност, който на практика ще „затвори“ балкона и прозорците на хората от първия етаж. Според тях мястото на такъв паметник не е в междублоково пространство, а трябва да бъде изграден там, където русенци и гостите на града ще могат да го откриват лесно.

Живущите са заявили становището си и пред кмета Пенчо Милков, който е предложил да се направи работна среща с инициаторите и автора на проекта, за да се потърси компромисно решение. Каквото и да е то, 10 дни преди празника 24 май е ясно, че паметник на Стоян Михайловски няма да има.

А русенци, които искат да поднесат цветя поне на паметната плоча на кооперацията, няма да я намерят на обичайното ѝ място. Тя е била свалена от майстори, които са започнали да санират блока. От общината с изумление са я намерили до мазите и се е наложило да се намесят спешно. Вариантът е бил паметната плоча да бъде преместена на друга фасадна стена, където вече е монтирана. Така че желаещите да почетат паметта на Стоян Михайловски ще трябва да я открият на новото ѝ място, за да положат цветята си и да почетат на автора на „Върви, народе възродени“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Защо бе
    В центъра ще бъде издигнат паметник на Менчито, той е велик и е направил много градът да стане един от най-мръсните и разкопаните и с намаляващо население.
  • 7
    2
    До Русенските Селчовци
    „О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?“ ...... КОГА ЩЕ БЪДЕ ЗАЩИТЕН БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК ОТ ЧУЖДИЦИ,РЕКЛАМИ И ОТ ГЛАВНИТЕ РУШИТЕЛИ НА ЕЗИКА НИ,ИЗКАЗА И ЛЕКСИКАТА В УПОТРЕБА ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ДЕПУТАТИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ?
  • 13
    1
    Смешници
    Типично за неграмотниците от общината . Целият град е заприличал на ориенталско село.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари