Без нови мерки срещу коронавируса засега в Русе

1

Това бе решено днес на заседанието на Областния оперативен щаб

Независимо от негативната тенденция за увеличаване броя на заразените с Ковид-19 през последните дни в Русенско, поне на този етап няма да се въвеждат допълнителни рестрикции, съобщиха от областна администрация.

Това бе решено днес на заседанието на Областния оперативен щаб. Въпреки това ще се засили контрола за спазването на въведените мерки. Затова бе решено Регионалната здравна инспекция, Областната дирекция по безопасност на храните и общините да извършват и самостоятелни проверки, а не само заедно, както е били предимно досега.

Предложена бе и идеята за временно преустановяване на плановите прием и операции, но според лекарите не е необходима мярка. Доводът е, че има и много пациенти с други заболявания, които също имат нужда от здравни грижи. Според директорите на лечебните заведения са създадени всички условия за разделяне на потоците и недопускане на разпространение на коронавирусната инфекция в болниците. Същевременно има и достатъчен брой легла и независимо от повечето заболели от началото на годината насам, няма много по-сериозен натиск върху болниците. По последни данни малко над 63% от леглата за лечение на пациенти с коронавирус са заети. Към момента свободните легла са 143, като седем от тях са реанимационните.

Предвижда се и разширяване на възможностите за ваксинация. В следващите няколко дни ще се проведат разговори между РЗИ и лечебните заведения за евентуално отваряне на „зелени коридори“ и неделния ден в Русе. За сега такъв в неделя има само в беленската болница „Юлия Вревска“, но в събота винаги има поне един такъв и той е в Белодробната болница. По последни данни областта се намира в тъмночервената зона, като заболелите от Ковид-19 в региона на база 14 дни са 796.79 на 100 000.

Заседанието бе водено от областния управител Борислав Българинов, неговите заместници Синан Хебибов и д-р Стефка Караколева, както и временно изпълняващия длъжността директор на РЗИ д-р Искра Генева.

По-късно през деня очаквайте по-подробна информация относно ситуацията с разпространението на коронавируса в Русенско.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари