Без дом: Премръзнали несретници ги настаняват само след отрицателен СOVID тест

0
Четирима бездомници са потърсили подслон през последните мразовити дни в приюта „Добрият самарянин“ в Русе
Четирима бездомници са потърсили подслон през последните мразовити дни в приюта „Добрият самарянин“ в Русе Снимка: БГНЕС

Бивш осъден на смърт се грижи за бездомниците, които изпълват приюта в Хасково в последните мразовити дни.

70-годишният Димитър Георгиев днес е охрана на центъра, но до миналата зима е сред временните му обитатели. За първи път от 11 години той има дом, макар и временен, пишат Телеграф и Монитор.

Престоят му в центъра променя живота му. От кметството му предложили работа като охрана и общинско жилище. Сега Димитър е щастлив от новия си живот.

Животът му никак не е бил лесен.

"Бях луда глава и когато бях на 37 години, отнех друг живот. Беше през 1988 година и социалистическият съд ми издаде смъртна присъда“, разказва Димитър. Идва обаче 10 ноември и докато чака изпълнение на присъдата Димитър узнава, че държавата е наложила мораториум върху екзекуциите. Тогава се възползва да обжалва отново наказанието си и то е заменено с 18 години затвор. Когато излиза навън обаче от предишния му живот няма и помен. Жена му го оставила, нямал работа, пари и подслон.

11 години живял на улицата. Имал работа, но парите били малко. Стигали за храна и дрехи, но не и за наем. Днес Димитър има работа като охрана в центъра, както и общинско жилище. Гордее се, че вече живее като нормален човек и помага на други клети души.

В приюта в Хасково постоянно живеят четирима бездомници. Той работи от 1 декември до 31 март през четирите най-студени месеци. Няма ограничение за броя нощувки, за които може да се ползва. Освен четиримата постоянни в последните студени месеци в приюта дошли още 5 несретника. Капацитетът от 12 легла досега никога не е бил запълван.

За първи път тази година общинският приют за бездомни в Бургас е полупразен

В момента в Центъра за временно настаняване на бездомни хора на ул. „Китка“ № 5 домуват едва 16 души при капацитет от 30 места. През последната седмица, когато времето навън е мразовито, не се е появил нито един кандидат за подслон. По същото време в други години приютът се пука по шевовете, а общината се чуди как да настани всички мераклии. Безпрецедентната липса на интерес тази зима си има логично обяснение, което в същото време е и парадоксално. Причината е, че заради епидемията от Ковид-19, местните власти са въвели изрично изискване настаняването да става само след отрицателен ПСР тест. Тъй като бездомните нямат средства да направят изследването, община Бургас им отпуска по 150 лева на човек. Когато вземат парите обаче, бездомниците ги използват не за тест, а за друго и повече не се връщат. Поне двайсетина души са приложили тази схема през последния месец.

"Получава се така, че при нас пристигат заявления за настаняване, по тези заявления общината изплаща по 150 лева за ПСР тест, но след като получат парите, кандидатите за дома не се появяват", заяви управителят на центъра Илиян Павлов за „Телеграф“. В момента нови четирима души са подали заявления с искане за подслон. Те вече са получили парите за ПСР тестовете и в приюта ги очакват, но не е ясно дали ще се появят.

Във Велико Търново пък приют за бездомни няма

Преди повече от 10 години имало идея сградата на старата митрополия под хълма Царевец да бъде превърната в приют. Владиката бе дал съгласието си, но след това той и общината се скараха за собствеността на няколко исторически църкви в Арбанаси и проектът бе зарязан. Сега в близкото до града с. Леденик бизнесменът Христо Атанасов вече повече от 30 години приютява бездомници и деца сираци изцяло на свои разноски без връзка с никакви проекти и организации. Броят на приютените от него достига 20. При него няма срок за престой. Обитателите спят в няколко големи стаи. Онези от мъжете, които са пълнолетни, работят при благодетеля си, а жените помагат в домакинството. Готвят си заедно. Някои от обитателите са тук повече от десет години. Самият Христо няколко пъти е бил на път да стигне до просяшка тояга заради своята благотворителност. Затова се наложи миналата година приятели да събират помощи за него, за да го подпомогнат в отглеждането на хората, които е приютил. Въпреки това преди седмица Атанасов пак откликна на молба за помощ и дари 500 лв. на две българки, блокирани в Атина без документи и без пари да се върнат обратно в България.

На първо място по бездомници разбираемо е София

90 души ползват приюта за бездомници в столицата в момента. Обичайно той работи само нощем, но сега е отворен целодневно заради мразовитото време. „За последното денонощие 5 лица са потърсили нашето съдействие. Освен храна и подслон тук хората получават и инструкции за обстановката в страната. Подхожда се индивидуално и им се осигурява и медицинска помощ, защото много от тях не са здравно осигурени. Всички се тестват с бърз тест за COVID-19, а ако е необходимо и PCR тест“, раказа Мина Христова от Столична община пред Нова ТВ.

Дузина са прибраните в приюта за бездомници във Варна през последните студени дни с минусови температури. Общинският приют за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица е с капацитет от 100 души. Обикновено пълният му капацитет се надхвърля при застудяване, когато се настаняват още бездомни хора, изпаднали в нужда. Заради тежката зима във Варна през 2017 година капацитетът на приюта беше надхвърлен с 40 души. В голямата си част обитателите му са без образование и ценз, въпреки че се намират и такива със средно образование. Всички са крайно нуждаещи се, без дом, без близки и роднини, без документи за самоличност, без здравни осигуровки и доходи. Условията са спартански, но хората имат покрив над главата си и храна.

Някои обаче идват и скоро пак излизат на студа, тъй като в приюта е забранена употребата на алкохол.

Четирима бездомници са потърсили подслон през последните мразовити дни в приюта „Добрият самарянин“ в Русе,

съобщи за „Телеграф“ директорът на общинската дирекция „Хуманитарни дейности“ Катя Петрова. Хората тук се настаняват обикновено за три месеца с документи, издадени от социалните служби в града, но при студено време персоналът не връща никого. Капацитетът е от 60 легла и в момента са заети 55. „Когато бездомник потърси подслон в приюта и няма документи, той се изолира в специално помещение. Там изчаква да му се направи PCR тест, а след това и резултата. Ако той е отрицателен, се премества при останалите обитатели“, обясни Петрова. Срокът на престой е три месеца, но той може да бъде удължен с още толкова. Преди дни е получено дарение от продукти – боб, леща и различни пакетирани храни, и за момента приютът няма нужда от храни. На бездомниците се осигурява три пъти храна дневно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари