Betindex.net: Моуриньо се конкурира с бившите си отбори за място в Шампионската лига

0
Жозе Моуриньо не успя да промени Тотнъм с магическа пръчка
Жозе Моуриньо не успя да промени Тотнъм с магическа пръчка Снимка: AFP / Getty Images

Жозе Моуриньо не успя да промени Тотнъм с магическа пръчка. Специалния пое „шпорите” в труден за лондонския тим момент, в който миналогодишният финалист в Шампионската лига се намираше в долната половина на таблицата. Само 3 победи в 12 кръга на Висшата лига, ранно отпадане от Купата на Лигата и унизителното 2:7 насред Лондон срещу Байерн изпариха сантиментите към Маурисио Почетино, който изведе тима до незапомнени висоти в Европа. На негово място дойде Моуриньо, който вече може да си построи специален музей за трофеите като треньор, включително и в Англия, където работи в Челси и Манчестър Юнайтед.

Стартът на португалеца в Тотнъм беше повече от обнадеждаващ – три победи в първите три мача във всички турнири, а в първенството от 14-то място тимът от британската столица се изстреля почти до Топ 4. Само че се оказа, че Жозе не носи със себе си магическа пръчка и проблемите скоро го застигнаха в Северен Лондон. Първото му поражение дойде срещу един от бившите му клубове – „шпорите” загубиха с 1:2 визитата на „Олд Трафорд”. Следващата загуба във Висшата лига дойде пък срещу Челси (0:2) точно преди Коледа. Със „сините” Специалния стана три пъти шампион на Англия в двата си периода на „Стамфорд Бридж”. А както отбелязват и от Betindex.net, точно Челси и Манчестър Юнайтед са големите конкуренти на Тотнъм в битката за Топ 4 и ново класиране в Шампионската лига.

Моуриньо действително повиши резултатите на новия си тим, но не сътвори чудеса в първите си два месеца. За този период той води „шпорите” в 12 шампионатни мача – също толкова начело преди него от началото на сезона бе и Почетино. Жозе спечели 20 точки за 12 кръга срещу 14 в актива на предшестеника си. В същото време Тотнъм регистрира толкова загуби при португалеца, колкото и при аржентинеца – по 4. Освен от Челси и Ман Юнайтед „шпорите” загубиха още от лидера Ливърпул, както и от борещия се за оцеляване Саутхемптън.

Защитата на Тотнъм продължава да е уязвима

Едно от безспорните позитиви в кариерата на Моуриньо е умението му да организира безупречно дефанзивната част от играта на своите отбори. В Тотнъм това не се получава толкова лесно. Отново правим сравнение с първите 12 кръга при Почетино, в които бяха допуснати 17 гола. При Специалния за същия брой срещи във Висшата лига в мрежата на „шпорите” влетяха 15 топки – подобрението е минимално. Ако извадим обаче първите три мача, във всеки от които отборът на Жозе допусна по две попадения (макар и да спечели два от тези двубои), в следващите 9 са инкасирани 9 гола – средно по един на мач, което говори за прогрес в отбранителната ефективност.

Почетино обаче вдигна доста високо летвата, като успя да класира отбора в Топ 4 в четири поредни години, като върхът беше второто място през 2016-17. Моуриньо е печелил трофей с всеки клуб, който е водил от Порто насам в кариерата си, а именно с тази надежда беше привлечен и в Тотнъм. Но поне в първия му непълен сезон начело на „шпорите” Специалния ще се съсредоточи върху борбата за класиране в Шампионската лига, в която ще трябва да изпревари бившите си работодатели Челси и Манчестър Юнайтед.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари