Бензинът не е бил толкова скъп от три години

0
На какво се дължи рекордното поскъпване на горивата у нас
На какво се дължи рекордното поскъпване на горивата у нас Снимка: БГНЕС

Масовият бензин А95 достигна средна цена от 2,26 лева по бензиностанциите в страната.

След като дълго време се задържаха малко над границата от два лева, от края на април т.г. горивата тръгнаха рязко нагоре, като от края на четвъртия месец до днес поскъпването е с близо 10%, показва справка в страницата Fuelo.net.

Така бензинът не е бил толкова скъп от края на август 2015 г. Подобно е положението и при дизеловото гориво. Днес то се продава за средно по 2,28 лева - цена, невиждана също от края на август 2015 г.

Причините са поскъпването са основно две. Първата се крие в повишената цена на петрола на световните пазари. След като дълго време "черното злато" се търгуваше на цени между 60 и 70 долара на барел, в началото на май цените тръгнаха рязко нагоре, като дори подминаха за кратко 80 долара за барел. Днес цената на брент е малко над 75 долара за барел.

В началото на май пазарите се притесниха от излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран. Ислямската република има четвъртите най-големи доказани резерви от петрол в света, както е и шестият най-голям производител към 2017 година.

Санкциите срещу Иран няма да влязат в сила до началото на август, което оставя прозорец за преговори между световните сили. Връщане на САЩ в ядрената сделка, дори и при по-различни условия, най-вероятно ще успокои пазарите.

Очаква се и скорошната среща на ОПЕК+ да раздвижи пазарите, като Русия и Саудитска Арабия заговориха за отпускане на ограниченията за добив в рамките на картела.

Тежкото положение на Венецуела, където цари икономическа криза, също не помага. Пазарите се притесняват и от бъдещи санкции срещу Каракас от САЩ.

Другата причина за поскъпването е традиционното повишение на цените на горивата по бензиностанциите заради очакваното увеличено потребление.

Най-високите цени на горивата у нас поддържа област Шумен, показва справка на в-к "СЕГА". Така например една от големите бензиностанции там предлага масовия бензин А 95 за 2.34 лв. за литър, а дизела - за 2.38 лв./литър. В този регион трудно могат да се открият цени под 2.30 лв. за литър. Друга област с рекордни цени e Благоевград. Там основните горива се търгуват на цени между 2.25 - 2.30 лв./литър.

Като цяло най-високи са цените в Западна България. Областите Монтана, Враца и Ловеч са сред първенците по най-скъп бензин и дизел. В област Монтана например дизелът се намира на средна цена от 2.37 лв./литър.

В област Русе цената е с 18 стотинки по-ниска от средната за страната. Това обаче е субективна оценка, тъй като там също има рекордни цени. Една от големите вериги бензиностанции в областта предлага бензина за 2.27лв./литър, а дизела за 2.32 лв./литър. По-малките бензиностанции в Русенско обаче държат доста ниски цени - от около 2.04 лв. за бензина и 2.08 лв. за литър за дизела. В областите Варна, Добрич, Силистра и Ямбол също цените са по-ниски в сравнение с тези в Западна България.

Любопитно е да се отбележи, че при веригата бензиностанции на Веселин Марешки, които по традиция предлагаха най-ниските цени - дори и под 2 лв. за литър, също има увеличение. В София, например в края на миналата седмица бензинът в тази бензиностанция се продаваше на 2.06 лв./литър, а дизелът - за 2.08 лв./литър.

В Софийска област все още могат да се намерят и цени от 2.18 - 2.19 лв. на литър за основните горива, но като цяло поскъпването е доста осезаемо.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари