БДЖ купува 100 употребявани вагони от германска фирма

0
Вагоните са 15-годишни
Вагоните са 15-годишни Снимка: Trainline

БДЖ преговаря с германската Deutsche Bahn (DB) за закупуването на около 100 употребявани вагона.

Това заяви председателят на Съвета на директорите в „Холдинг–БДЖ“ Григори Григоров по време на общественото обсъждане на плана на българските железници за подновяване на подвижния състав, предава Economic.

Предвижда се вагоните да бъдат купени до края на 2019 г. като в момента се търси вариант как това да се случи, тъй като DB „едва ли ще участва в обществена поръчка“. Вагоните са 15-годишни, повече от 2.5 пъти по-млади от нашия подвижен състав, поддържани са по всички немски стандарти и са съвместими със системата в БДЖ.

Нов подвижен състав до 2023 г.

В плановете на дружеството влиза обявяване на обществена поръчка за нов подвижен състав с капацитет от 4000 седящи места преди края на 2019 г. По думите на Григоров до края на лятото ще се сформира работна група, която ще даде яснота по основните параметри на поръчката. Все още не се знае в каква конфигурация ще бъдат тези 4000 седящи места. Част от неправителствените организации, които участваха на общественото обсъждане, изразиха мнение, че те не трябва да бъдат само мотриси, а да бъдат разделени според различните маршрути и нужди на железницата. По думите на Григори Григоров за дългите направления са по-подходящи вагони, а за средните – мотриси.

Цената на едно седящо място е около 25 хил. евро, а цялата сума за новия подвижен състава е около 100 млн. евро“, уточни Григоров. „Те могат да бъдат конфигурирани в различни варианти – мотриси, вагони, „пуш-пул“ влакове“, допълни той. Инвестицията няма да бъда направена наведнъж, а ще бъде разсрочена в рамките на 7 години, за да не се затруднява финансовото състояние на БДЖ, обясниха от дружеството.

Още ремонти

Освен това от БДЖ обясниха, че до 2030 г. планират поетапна подмяна на електрическите мотриси Siemens, за чийто ремонт в момента се водят преговори с румънското поделение на „Алстром“ и с унгарската „Щадлер“. Целта на ремонта на 46-те мотрисни влака е да се обезпечи движението по крайградските линии през следващите 12-13 години. Компаниите трябва да изпратят офертите си до 23 юли. Процедурата стартира през януари 2017 г., но и до сега няма избран изпълнител, който да ремонтира 46-те дизелови и електрически мотриси. Според параметрите на поръчката изпълнителят ще получи 137 млн. лв. без ДДС, а договорът ще е със срок от пет години.

Търгът бе съпроводен от доста скандали - още при първото подаване на заявления срокът бе удължен заради подадена жалба от „Жп тракция–София“. Компанията е регистрирана година по-рано – през 2016 г., с капитал от 10 лв. От „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт“ алармираха за нередности и поискаха преразглеждане на условията, но тогавашният служебен министър на транспорта Христо Алексиев (в кабинета на Огнян Герджиков) не предприе нищо. Според експерти, цитирани от „Биволъ“, стойността на търга е твърде висока.

От БДЖ заявиха, че до края на следващия месец ще публикуват търг за капиталов ремонт на 30 локомотива „Шкода“. Модернизацията на един локомотив струва между 700 хил. и 1 млн. евро. В момента БДЖ води технически консултации с производителя, за да се заложат най-добрите решения, включващи модернизация на локомотивите и възможност за увеличаване на максималната скорост от 130 км/ч до 160 км/ч.

Ние разполагаме с около 70-80 такива вагона на средна възраст от 40-45 години, които до сега са се ремонтирали изцяло в компанията. Те вече са стигнали до необходимост от капиталов ремонт, който БДЖ няма как да осъществи поради техническа невъзможност“, обясни председателят на Съвета на директорите в „Холдинг–БДЖ“. Предвижда се ремонтите на 30-те локомотива да се случат в рамките на максимум 2 години.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари