ББР свърши парите за безлихвени кредити

0
Държавната банка очаква поредно финансиране от правителството за гаранционни схеми
Държавната банка очаква поредно финансиране от правителството за гаранционни схеми

Държавната банка очаква поредно финансиране от правителството за гаранционни схеми

Парите за безлихвено кредитиране на граждани, останали без работа и доходи заради пандемията, които се отпускат от ББР, привършиха. От 12 банки-партньори само две все още имат неизразходвани квоти - Инвестбанк и Търговска банка Д. Останалите са прекратили отпускането на заеми, съобщиха от ББР. Затова държавната банка, която в началото на пандемията м.г. получи 200 млн. лв. от бюджета за безлихвено кредиране, иска още пари от държавата заради големия интерес към тази антикризисна мярка.

"Българската банка за развитие внесе предложение пред Министерството на икономиката за удължаване на програмата за безлихвено кредитиране на физически лица, които временно не могат да полагат труд поради пандемията", съобщиха от финансовата институция.

Програмата стартира през май 2020 г. при следните условия - максимален размер на заемите до 4500 лв. на три порции от 1500 лв., максимален срок за погасяване 5 години и с 6 до 12 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки, припомня вестник Сега.

От тогава програмата бе на няколко пъти преправяна. Например през юни 2020 г. бе позволено на кандидатите да бъдат не само работещи в неплатен отпуск или с прекъсната дейност в момента на подаване на искането за кредит, а и такива, които вече са се върнали на работа. Облекчени бяха и условията за самоосигуряващите се лица, чиито доходи са паднали заради пандемията.

През февруари т.г. действието на схемата бе удължено до юни 2021 г., а максималният размер на заема бе увеличен на 6900 лв. Месец по-късно парите по програмата се изчерпаха.

По данни на ББР към момента безлихвени кредити са получили 36 970 души, а общата сума на отпуснатите заеми е 164.2 млн. лв. В банките има подадени поне още 10 000 заявления, които не са разгледани. Трябва да се знае, че за безлихвени кредити не се усвоява целият бюджет от 200 млн. лв., а около 170 млн. лв., защото има разходи за управление на програмата, включително комисиони за 12-те банки, които раздават заемите от името на ББР.

От държавната банка не съобщават с каква сума очакват правителството да завиши бюджета на схемата за безлихвено кредитиране на физически лица.

И ако към тези заеми има голям интерес от хората, останали без работа и доходи заради пандемията, то гаранционната програма за подкрепа на бизнеса все още буксува. От лятото досега са финансирани малко над 1300 малки и средни предприятия, получили средно по около 125 хил. лв. заем. Общо раздадените от банките фирмени заеми с гаранции от ББР са на стойност 164 млн. лв.

Сумата е пренебрежимо малка на фона на очакванията да бъде мобилизиран общ кредитен ресурс от близо 2 млрд. лв. Държавата отпусна 500 млн. лв. допълнителен капитал на ББР за портфейлни гаранции пред търговските банки, за да отпуснат нисколихвени и с ниско обезпечение кредити за пострадалите от пандемията компании. ББР поема 80% от обезпечението. По тази схема малки и средни предприятия имат достъп до заеми до 1 млн. лв., а големите компании - до 2 млн. лв. Кредитите се отпускат от 9 банки-партньори при 20% обезпечение, осигурено от кандидата, намалени лихвени проценти и възможност за гратисен период до 3 години. Компании, кандидатствали за гарантирани от ББР заеми, обаче се оплакаха, че банките им предлагат стандартните си лихви, а не намалени.

Най-сериозен е интересът от секторите търговия и туризъм, производство и транспорт. Фирми от сферата на строителството, селското стопанство, услугите и рекламната дейност. Въпреки че по програмата вече могат да се финансират големи предприятия, все още сред подкрепените са само микро-, малки или средни фирми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари