ББР е била щедра не само към Пеевски

0
Сред ТОП 8 на големите получатели на кредити са компании на Румен Гайтански, Георги Гергов, Кирил Домусчиев и Георги Самуилов
Сред ТОП 8 на големите получатели на кредити са компании на Румен Гайтански, Георги Гергов, Кирил Домусчиев и Георги Самуилов Снимка: архив

Сред ТОП 8 на големите получатели на кредити са компании на Румен Гайтански, Георги Гергов, Кирил Домусчиев и Георги Самуилов

Държавната Българска банка за развитие (ББР) е била щедра не само към бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Поради големия обществен интерес Министерството на икономиката разпространи списъка с 8-те компании, получили общо 1 млрд. лв. кредити от банката, създадена да финансира малките и средните фирми.

Сред тях компаниите, получили лъвския пай от евтините заеми, фигурират такива, свързани с бизнесмените Румен Гайтански-Вълка, Георги Герков, Кирил Домусчиев и Георги Самуилов, пише вестник Сега.

Кои са в Топ 8?

Кредити с размер над 140 млн. лв.:

Слънчев ден АД

Благоевград-  БТ АД

Роудуей кънстракшън АД

Кредити с размер над 115 млн. лв.:

Маркет инвестмънт АД (Техномаркет) 

Интернешънъл инвестмънтс ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лв.:

Параходство БМФ АД

Транспект АД

Инса Ойл ЕООД

В неделя служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че започва пълна проверка в Българска банка за развитие, заради раздадени близо 1 млрд. лв. на 8 големи компании. Над 500 млн. лв. от тях са раздадени на 4 фирми, свързани с Делян Пеевски според журналистически разследвания.

По-рано днес депутатът от 45-ото Народно събрание Владислав Панев (Демократична България) написа в профила си във фейбук, че най-големите клиенти на Българската банка за развитие е фирма на Румен Гайтански-Вълка и Първа инвестиционна банка.

Фирмата "Роудуей кънстракшън" е една от 8-те компании, получили лъвския пай заеми от държавната Българска банка за развитие. Тя е получила най-големия кредит в историята на ББР - близо 150 млн лева, написа Панев.

С този кредит "Роудуей кънстракшън" е купила "Пътстройинженеринг" АД - сравнително малка фирма със седалище в кърджалийското село Груево. Предишният собственик на "Пътстройинженеринг" е бизнесменът Румен Гайтански.

"Тези 150 млн. лева се плащат на предишния собственик на компанията  - "Био майнинг" на Румен Гайтански Вълка. Същата "Био майнинг" строи по думите на държавните органи незаконно на територията на Държавно ловно стопанство Искър (където от месеци чакаме кмета Фандъкова да издаде заповед за събаряне)", пише Владислав Панов.

Той цитира данни от Търговския регистър, от които е видно, че кредитът е даден при лихва 3.75%. "Кредитът е доста изгоден, не заради лихвата от минимум 3.75%, а защото вноската по главницата за 2020 г. е едва 170 хиляди лева, т.е. над 0.1% от общия размер. Вероятно голямата част от плащанията са предвидени към датата на падежа през 2029 година. Дето се вика, дотогава я камилата, я камиларят,” коментира Панов.

"Иначе длъжникът "Роудуей" е на загуба от 3.4 млн лева за 2019 година. Консолидираните активи са за 169 млн лева, от които 159 милиона са в графата "търговска репутация". Ако не сте наясно какво значи това, това е разликата между счетоводната стойност на един актив (придобитите от "Роудуей акции" на "Пътстройинженеринг") и цената, на която е закупен той. Дано ББР са си свършили работата добре и тази репутация е реална", пише още Панов. Според разследване на "Капитал" действителният собственик на "Роудуей" е пак Гайтански.

Няма налично описание на снимката.

Владислав Панев коментира и коя е втората, според него, най-голяма инвестиция на ББР. Става дума за налетите 140 милиона лв. в увеличението на капитала на ПИБ миналото лято. Покупката беше извършена на цена 5 лева на акция, при пазарна цена от 2.60 лв., а в момента е само 1.50 лв, пише Панев и допълва "загуба от 100 млн. лв. на държавата дотук".

"Бойко Борисов тогава каза, че сме щели да си върнем парите с лихвите (друг е въпросът, че върху акции не могат да се начисляват лихви). Тогавашният министър Лъчезар Борисов пък разправяше, че ББР щяла да има контрол върху управлението на ПИБ. Е, впоследствие на общо събрание на частната банка въобще не беше поставен въпросът за държавни представители в управлението й, нищо че ББР вече е собственик на близо 20% от капитала”, написа Панев в профила си във "Фейсбук".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари