Българският “синдром на чистите ръце”

6
Мийте си ръцете, приятели, просто не се страхувайте, от време на време да си ги изцапате!
Мийте си ръцете, приятели, просто не се страхувайте, от време на време да си ги изцапате! Видео: gospodari.com

Справихме се с пандемията. България е една от държавите с най-малко смъртни случаи и с едни от най-ниските проценти заразени

Разбира се, за близките на починалите тези статистики нямат значение, но статистиките пишат историята. А от тази история България излиза с най-ниската заболеваемост в Европейския съюз. / Коментар на gospodari.com

Защо? Заради ракията? Заради църквата? Заради Щаба?

Правителството, разбира се, се похвали, че мерките, които е взело са ни спасили. Премиерът ни поздрави, че сме имали рядък шанс, че именно той ни управлява в такъв момент и поиска да му благодарим. Както се похвали със заслугите си да няма бежанци на територията ни. Въпросът е, че бежанците не искат да влизат в България, точно както не искат да идват китайски и много други туристи. Изобщо човекопотока на чужденци през страната ни е минимален. Просто не искат да идват. Не ги кефи. Страх ги е, мизерно им е, не ги привличаме, имаме лош имидж. Вероятно това е една от основните причини за толкова слабото разнасяне на вируса. Точно както това е и причината за липсата на бежанци. Страх ги е, мизерно им е и не ги привличаме. Въпреки, че бягат от война. С две думи най-големият ни бич – мизерията и лошия имидж се оказаха нашият най-голям плюс в борбата срещу вируса.

Не, че не си мием ръцете, напротив! Българите сме много добри в дезинфекцията.

Освен вътрешно дезинфекциране с ракия, ние можем и да си мием ръцете отлично. Мием си ръцете със съседите, с шефовете. Мили сме си ръцете с гърци, с турци и сърби. Непрекъснато си мием ръцете със Съветския съюз, с Европейския съюз. Българският сапун е толкова добър в традициите си, че вероятно още Пилат Понтийски си е мил ръцете с него. Много обичаме да си измиваме ръцете и с Алеко Костантиновия Бай Ганьо и крилатата му фраза “и едните, и другите са маскари”. Реплика, която ни освобождава от всякаква отговорност, защото явно от нас нищо не зависи. А после си мием ръцете с управляващите и с тези които са ги избрали вместо нас, защото ние “няма да им стъпим да им гласуваме”, ще крием данъци защото “не съм гласувал за тия, че да им пълня гушите“ и няма да дупчим билетче, щото “всички така правят”. А когато стане крайно наложително нещо да се промени, да се действа, да се говори на висок глас, да запретнем ръкави и да се изцапаме, ние ще отидем да си измием ръцете.

Не се притеснявайте, ръцете на повечето от вас са идеално чисти. Просто никога не са били цапани. И май това е по-страшната пандемия. Пандемията на чистите ръце. Защото както знаем, че “преклонена главица – сабя не сече“, така вече се научихме и че чисти ръце “опраскване” не ги хваща.

Мийте си ръцете, приятели, просто не се страхувайте, от време на време да си ги изцапате!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари