Български тарикати заобикалят карантината в Европа

70
Най-големи врътки правят пътуващите за Германия
Най-големи врътки правят пътуващите за Германия

Лъжат в декларациите си откъде идват, само три държави в ЕС ни пускат без ограничения

Българи, които работят в чужбина, масово намират вратички, за да заобиколят мерките, които се налагат в различните държави заради COVID-19 кризата, показа проверка на „Телеграф“, предаде Монитор.

Най-големи врътки правят пътуващите за Германия, където е въведена задължителна 14-дневна карантина за идващи от държава в списъка с рисковите за коронавирус, каквато е България.

Сънародниците ни, които пътуват с автомобили и бусове, след Сърбия и Унгария, където са транзит, не минават през Австрия, а обикалят през Словакия и Полша. След това попълват декларация, в която обаче посочват, че не идват от рискова зона, за да избегнат задължителната 14-дневна карантина.

Причината е, че от 1 ноември Германия обяви цялата територия на България за рисков регион

според статистическите данни на института „Робърт Кох“. От днес немските здравни власти пускат и онлайн регистрация на адрес einreiseanmeldung.de и при пътуването трябва единствено да се носи доказателство, че сте се регистрирали там. Друга възможност, която улеснява нашенци, влизащи в Германия, е, че имат право да посочат адрес, на който да бъдат посетени от здравните власти до 3 дни от пристигането си. Често обаче, особено бачкатори от ромски произход, дават фалшив адрес. Самите PCR тестове в Германия пък са напълно безплатни. Проблемът обаче за работниците ни там е, че две седмици карантина са много и работодателите им не искат да им плащат престоя, обясниха наши източници. Сред гастарбайтерите ни има и такива, които притежават професионални книжки категории C и D. С тях декларират, че са международни шофьори на камиони и също минават метър с мерките. По този маршрут и с подобни проблеми се влиза и в Холандия. Декларации искат за влизане във Франция, както и във Великобритания, където нашенци също спекулират с информацията само и само да достигнат заветната цел и да могат да работят.

Едва 3 държави членки на ЕС пускат без изисквания българите

без да ги поставят под карантина. Това са Италия, Словакия и Швеция. От понеделник и Чехия въвежда специални изисквания за всички български граждани заради мерките за сигурност срещу разпространението на коронавируса. Всички българи, пребивавали повече от 12 часа през последните 14 дни в България или друга високорискова държава, са длъжни предварително да попълнят и изпратят, а в 5-дневен срок след пристигане в Чешката република са длъжни да си направят PCR тест за COVID-19. Тестът може да бъде заместен и от такъв, направен през последните 72 часа в друга държава членка на ЕС и ако е отрицателен, карантина не се налага. В Чехия е въведена и временна забрана за свободно движение на гражданите, поставени са КПП-та по шосетата.

Ограничения ни въведоха и съседите.

В Сърбия се влиза само с PCR тест, направен не по-рано от 48 часа преди идването на границата. Допуска се само транзитно преминаване през територията на страната. Много българи обаче се оплакаха, че сърбите ги връщали, ако са без PCR. Други пък дори били рекетирани да плащат рушвет, за да минат. От 2 ноември и Румъния ни въведе 14-дневна карантина, поставяйки България в списъка на рисковите държави. Не се попада под карантина, в случай че престоят на румънска територия е за период по-малък от 3 дни (72 часа), но все пак трябва да се представи отрицателен тест за COVID-19, направен до 48 часа преди влизане в страната. Поставените под карантина лица могат да бъдат освободени от мярката след 10-ия ден, ако направят тест за SARS-CoV-2 на 8-ия ден от карантината, който да даде отрицателен резултат, и не проявяват специфични за новия коронавирус симптоми. От 7 ноември Гърция въведе пълна национална карантина, която е от 7 до 30 ноември 2020 г. От 21,00 до 05,00 часа през ГКПП Кулата – Промахон ще бъдат пропускани за влизане в Гърция само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси, които ще изчакват на паркинга след граничния пункт. Чужди граждани с леки коли и автобуси няма да бъдат допускани през този часови диапазон. По информация на българското посолство в Атина гражданите ще могат да напускат домовете си между 05,00 ч. До 21,00 ч. само по няколко причини, сред които здравословни и снабдяване със стоки от първа необходимост.

Ходим свободно в Турция и РС Македония

Единствените държави извън ЕС, които допускат българи, без да изискват отрицателен PCR тест и не ги поставят под 14-дневна карантина, са съседите ни от Турция и Република Северна Македония. Към Скопие обаче няма наплив от пътуващи, разказаха за „Телеграф“ туроператори. Не така стои въпросът с Турция. Там напливът от пътуващи е голям, особено през уикендите. Българите масово ходят на пазар в Одрин и Истанбул заради евтината лира и огромното разнообразие от качествени стоки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари