Българската шарена сол е на първо място в световна класация за смесени подправки

4
Шарената сол успява да победи миксове като известната гарам масала
Шарената сол успява да победи миксове като известната гарам масала

Българската шарена сол е на първо място в класация на смесените подправки от цял свят, направена от Taste Atlas

Изданието съпоставя вкусове и аромати от различни държави. Шарената сол успява да победи миксове като известната гарам масала.

Подправката е описана като най-популярната смес в България, използвана в кухнята от десетилетия, отбеляза LADYZONE

"Тя е с приятен, мек и ароматен вкус, който подхожда на много ястия. Ключовите съставки са червен пипер, сол, мащерка, босилек, кимион, сминдух и салвия. Препоръчва се да се използва с хляб, картофи или сирене." - пишат от изданието.

Шарената сол всъщност се получава от смесването на билки и подправки, които са различни в различните краища на България. Името "шарена" идва именно от смесването на цветовете. На някои места дори не се слага сол, въпреки че подправката носи същото име.

В книгата "Подправките като храна и лекарство" като задължителна съставка се споменава чубрицата. А по желание може да се добави нещо люто.

В класацията българската шарена сол е получила оценка 4.9 от максимум възможна 5.

Следват я ямайски микс с лук и чесън (Jerk Seasoning), хмели сунели, аржентинска смес с лют пипер, индийската гарам масала, японската шишими тогараши, мексиканска подправка със семена анато и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари