Българка разказва какво е да лежиш в американски затвор

47
Кристияна Димчева прекара 3 години в затвора в Лас Вегас и ще излежи остатъка от присъдата под домашен арест
Кристияна Димчева прекара 3 години в затвора в Лас Вегас и ще излежи остатъка от присъдата под домашен арест

Българката Кристияна Димчева прекара 3 години в затвора в Лас Вегас и ще излежи остатъка от присъдата за фатален инцидент на пътя под домашен арест.

Но вместо да изпадне в депресия или да се забърка в нови беди, Кристияна е решила да използва опита си и да помогне на други хора в нейната ситуация. Тя стартира видеопоредица в YouTube със съвети към всички, които могат да попаднат в нейната ситуация, пише BG VOICE.

„Няма достоверна информация. Трудно е да говориш с пробационния си офицер. Много от нас се срамуваме да говорим за това“, казва в първото си видео Кристияна. – Това е огромен стрес, изтощение, тревога и психическо изтощение да минем през този процес. Но аз съм тук, за да ви помогна да преминем през това заедно.“

Заради ограниченията, които има, Кристияна все още не може да дава интервюта, но пред BG VOICE каза, че целта на канала е да „помогне на хора, които не могат да намерят никаква информация, както и за техните близки, родители с проблемни деца, които имат нужда от консултация, за да не стигат там, където съм аз“.

През май 2014 г. Кристияна е арестувана при инцидент, в който алкохол и наркотици играят основна роля.

Тя губи управлението на своя автомобил (2013-а) Volkswagen Jetta и се е блъснала в стена на Т-образното кръстовище на улиците Buffalo Dr. и W Tropicana Avenue.

С нея е пътувал 28-годишният Хосе Гомез - Лунарте, който е в критично състояние в University Medical Center в Лас Вегас. Лекарите се борят за живота му, но умира от раните си. „Той явно не е носил колан, защото го открихме сгънат под жабката“, обясни серж. Ричард Стрейдър от полицията в Лас Вегас. „Тя беше прикована от колана за седалката, въздушните възглавници бяха излезнали.“

Полицаите казват, че са открили голямо количество алкохол и наркотици в колата на Димчева и тя е отказала тест за алкохол. По-късно са й взели кръвна проба след съдебно нареждане. Според резултатите от нея, обявени в съдебната зала във вторник, тя е карала с 0.263 промила, което е три пъти над допустимото в щата 0,08.

Кристияна получава близо 7-годишна присъда, която изтича през юли 2022 г. Но заради добро поведение има право на домашен арест.

След присъдата тя прекарва 3 години в затвора, след което още една във временна къща за затворници – нещо като общежитие, където имат право да ходят на работа и могат по-лесно да се приобщят към връщането към обществото и живота навън.

„Това е емоционална въртележка. Нищо не може да те подготви за затвора. Не е риалити шоу“, казва Кристияна. – Не е лесно да се върнеш към обществото след затвора.“

Сега тя ще трябва да прекара 1 година под домашен арест под т.нар. Програма 305 на щата Невада. Кристияна има право да работи, да има гости у дома и да излиза до магазина, на лекар и други неотложни неща.

Но няма правото да има алкохол в дома си – дори вода за уста като Listerine или дезинфектант за ръце, което е предизвикателство в условията на епидемия. Сред другите ограничения са забрана за оръжие и контакт с други осъдени хора.

За домашния арест има серия от такси, които тя трябва да плати. Според справка всеки затворник под домашен арест трябва да плати 100 долара административна такса и 12 долара на ден – такса мониторинг.

В случая на Кристияна това прави близо 4,500 долара за година. В едно от видеата си тя обяснява, че 5% от заплатата ѝ отиват в специален фонд за подпомагане на жертвите на катастрофи.

Във видеото Кристияна показва специалната гривна, която трябва да носи 24 часа на крака си, и уреда, с който 4 пъти на ден трябва да дава проби за алкохол. Тя обяснява, че има и формуляр, в който трябва да описва дневните си занимания по часове.

От 19 април, когато стартира влога си в YouTube, Кристияна вече е направила 3 видеа с полезна информация.

Това е сериозен обрат в живота на българката. Преди ареста за фаталната катастрофа тя е била задържана поне два пъти по обвинения за домашно насилие. При единия от случаите отхапала ухото на бившо гадже.

Кристияна Димчева е от София, идва в Щатите преди 4-5 години при майка си, която е известен брокер на недвижими имоти в Лас Вегас. Но българите в града разказват, че Кристияна бързо се забърква с проблеми с алкохола и наркотиците, а фейсбук страницата ѝ изобилства със снимки от партита, на които обикновено е с чаша в ръка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари