България влезе в новата класация на най-болните страни

1
Топ 20 на най-нездравословни страни в света
Топ 20 на най-нездравословни страни в света

Clinic Compare, британски сайт, който предоставя възможност за сравняване на различни клиники, класира най-нездравословните страни в света.

Използвайки данни от Световната здравна организация (СЗО), CIA World Factbook и Световната асоциация на белия дроб (World Lung Association), експертите са извършили сравнителен анализ на 179 страни.

Акцентът е върху такива показатели като консумацията на алкохол и цигари на глава от населението годишно, както и равнището на затлъстяване.

По-долу са 20-те най-нездравословни страни в света.

20. Обединено кралство

Великобритания се нарежда на 20-то място сред най-нездравословните страни по света, тъй като се нарежда на 9-о по отношение на потреблението на алкохол на глава от населението в света.

19. Румъния

Средно всеки румънски гражданин пуши 1619 цигари годишно.

18. Гърция

Повече от 25% от населението на Гърция страда от затлъстяване.

17. Австралия

Средно всеки австралийски гражданин консумира 11,2 литра алкохол годишно. Според този показател страната заема 17-то място в света.

16. Ливан

Ливан се нарежда на трето място в света по тютюнопушене на глава от населението. Средно всеки жител пуши по 3,023 цигари годишно.

15. Канада

Около 30,1% от населението на Канада е със затлъстяване.

14. Белгия

Страната се нарежда на седмо място по отношение на тютюнопушене и консумацията на алкохол в света.

13. Естония

Около 24.5% от населението е с наднормено тегло. Средното ниво на консумация на алкохол в страната е 12.8 литра на глава от населението годишно.

12. България

Страната се нарежда на 6-то място по отношение на консумацията на алкохол на глава от населението. Освен това 25,6% от населението на страната страда от затлъстяване.

11. Литва

Народът на Литва консумира най-много алкохол в света. Тук средната консумация достига 18,2 литра годишно.

10. САЩ

Съединените щати са единствената неевропейска страна, която е влязла в топ 10-те най-нездравословни страни в света. Тя е на 9-о място по отношение на затлъстяването: тук достига 35% от възрастното население.

9. Люксембург

Почти 25% от населението на тази страна страда от затлъстяване.

8. Полша

Средно всеки полски гражданин пуши 1 369 цигари годишно. Освен това, средното ниво на консумация на алкохол на глава от населението е 12,3 литра годишно.

7. Хърватия

Страната се нарежда на 6-то място по отношение на консумацията на алкохол на глава от населението. Всяко местно лице пие средно 13,6 литра годишно.

6. Унгария

Средно всеки унгарски гражданин пуши 1,774 цигари годишно.

5. Словакия

27,4% от населението на Словакия страда от затлъстяване. Жителите на тази страна също заемат 9-то място по отношение на употребата на алкохол на глава от населението в света.

4. Белорусия

Тази страна се нарежда на второ място както по отношение на консумацията на алкохол, така и по отношение на тютюнопушене на глава от населението.

3. Словения

Жителите на тази страна заемат 6-то място в света по тютюнопушене. Средно всеки жител на страната пуши 2,637 цигари годишно.

2. Русия
Средно всеки жител на Русия пие 13,7 литра алкохол и пуши 2,690 цигари годишно.

1. Чешка република

Чешката република се превърна в най-нездравословната страна в света. Тя се нарежда на 5-то място по отношение на консумацията на алкохол и 11-то по тютюнопушене на глава от населението. Освен това 29.1% от населението на страната страда от затлъстяване.

Източник: Zdrave.to
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари